Iivi Anna Masso: mind tõsteti jõuga Kadriorust välja

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilvese raamatu esitlus Helsingis Eesti saatkonnas. Iivi Anna Masso.
President Toomas Hendrik Ilvese raamatu esitlus Helsingis Eesti saatkonnas. Iivi Anna Masso. Foto: Priit Simson

President Toomas Hendrik Ilvese endine nõunik Iivi Anna Masso kirjutas Nihilistis infosõjast, mille tagajärjel lekkis Kadriorust Kroonikasse kuulujutt Masso ja Ilveste perekonna vahel olevast armukolmnurgast ning mis lõppes Masso äkilise koondamisega. Presidendi pressiesindaja Toomas Sildami sõnul pole Masso lahkumine Kadriorust ja president Ilvese eraelu mingil moel seotud.

«Töötasin kahe Toomasega kaks aastat, kaks kuud ja kaks päeva,» viitas Masso president Toomas Hendrik Ilvesele ja kantselei pressiülemale Toomas Sildamile. «Üks oli mu kolleeg, teine ülemus. Koostööd presidendiga alustasin õigupoolest varem: toimetasin tema artiklikogu Omalla Äänellä, mis ilmus Soomes 2011. Kuna president leidis, et sain ta mõtetest aru ja oskasin neid kirja panna, palkas ta mind hiljem oma nõunikuks, et aitaksin teda edaspidi ka tema kõnede ja artiklite vormimise juures. Leping tehti ametiaja lõpuni,» kirjutas ta veebikeskkonnas nihilist.fm.

Siis hakkasid liikuma jutud presidendi ja Masso vahel susisevast armuafäärist. «Ometi käskis kantseleidirektor Siim Raie mul 2. märtsil 2015 pärast rutiinset töökoosolekut jääda nõupidamisruumi, kus mind sunniti alla kirjutama mu selja taga valmis kirjutatud koondamispaberitele, vastasel korral ähvardati mind turvameeste abil jõuga majast välja tõsta,» jätkas Masso.

Masso kirjeldas, et tema e-postkast oli juba talle teadmata suletud, pooleliolevad meilid jäid lõpetamata, kontaktid informeerimata, arvuti võeti ära, ta ei saanud kellegagi rääkida, pidi valve all asjad kokku panema ja majast lahkuma.

«Teisisõnu, mind visati mu töökohalt välja nagu ohtlikku kriminaali, mingit põhjust või selgitust andmata. Ühtegi etteheidet tehtud (või tegemata) töö kohta polnud mulle tehtud, vastupidi. Avalikkusele teatati, et mu ametikoht osutus ühtäkki mittevajalikuks,» kirjutas Masso.

Masso sõnul sai temast mitmete allikate väitel juhuslik kaaskannataja suuremas skeemis, mille kõigist aspektidest pole ta siiani teadlik.

«Võib-olla pidas mingi rühm inimesi vajalikuks pakkuda meediale ebamugavate küsimuste ja võimaliku rahvusvahelise skandaali vältimiseks kohalikku pseudoskandaali, ohutu just seepärast, et see oli vajadusel üheselt ümberlükatav? Võib-olla ei pidanud presidendiloss paljuks ohverdada presidendi nõunikku, et üks tegelik suhe enneaegu avalikkusse ei lekiks?» küsis Masso.

Masso kirjutas sotsiaalmeedias, et Eestis ei huvita kedagi kaotaja vaatenurk ja inimesed arvavad, et äkki ikka oligi tegu «isikliku suhtega».

«Ei olnud, aga just nii töötab desinformatsioon: pole vaja veenda, piisab kahtlusest. Sestap panin siiski kirja ka «kaotaja vaatenurga» sellest, kuidas info(kodu)sõda Eestis toimib,» põhjendas ta kirjutist Nihilistis.

Presidendi pressiesindaja Toomas Sildam ütles Postimehele, et Masso lahkumine Kadriorust ja president Ilvese eraelu pole mingil moel seotud. «Mul on kahju, et Iivi, kellest targa kolleegina lugu pidasin, mäletab ja tõlgendab asju niimoodi,» lisas Sildam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles