Tuttavate pojast röövli kinnipidaja sai autasu

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Fedotovi toidupoodi Sillamäel on röövitud kaks korda.  Kaks korda said pätid ihaldatud noosi, kolmandal korral astus Fedotov oma vara kaitseks välja. Eile pälvis ta selle eest medali.
Andrei Fedotovi toidupoodi Sillamäel on röövitud kaks korda. Kaks korda said pätid ihaldatud noosi, kolmandal korral astus Fedotov oma vara kaitseks välja. Eile pälvis ta selle eest medali. Foto: Liis Treimann

Kui teadnuks, et röövlimaski taga peidab end tuttav, kutsunuks ma politsei asemel ehk hoopis poisi isa – nii võttis relvastatud röövli kinnipidamise kokku Sillamäe poodnik Andrei Fedotov, kes kodanikujulguse eest eile justiitsministrilt medali sai.



Ühena kuuest julgest kodanikust – politsei esitas justiitsministeeriumile 19 kandidaadi nime – kodanikujulguse medali saanud Fedotovi (47) lugu on kindlasti erilisem kui tavaline päti kinnipidamine tänaval.

Sest kokkuvõttes lõppes Nõukogude armee õhukaitsevägedes teeninud mehele rüselus relvastatud röövliga nõnda, et õhupüstolist kuuli sõrme saanud Fedotov pidi minema väiksemale operatsioonile. Pealegi on ta üks väheseid, kes on otsustanud röövlile vastu hakata isegi siis, kui kurjategija teda püstoliga sihtis. «Ega ma sel hetkel teadnud, et see on tegelikult õhupüstol,» ütles Fedotov.

Fedotov peab juba 11 aastat Ida-Virumaal Sillamäel väikest toidupoodi. Röövlid on poes käinud kolm korda. Kui esimesed kaks korda pääsesid kurjategijad saagiga minema, siis kolmandal korral – eelmise aasta 31. jaanuaril – juhtus Fedotov kohal olema. Mees otsustas oma vara iga hinna eest kaitsta.

«See oli õhtune aeg ja hakkasime koos müüjaga kauplust sulgema,» meenutas ta. Fedotovi sõnul jõudis ta juba müügisaali tule kustutada, kui avanes kaupluse uks ja sisse astus relvastatud mees, mask ees. «Ta ütles kohe, et raha siia, ja hakkas liikuma mitte kassaaparaadi, vaid tagaruumi poole, kus oli meie seif,» jutustas Fedotov.

Poodniku sõnul ei olnud tal sel hetkel kaalutlemiseks palju aega, ja kuigi röövel teda kolme meetri pealt püstoliga sihtis, otsustas ta kõige riskantsema variandi kasuks ja sööstis ise röövli poole. «Aga kus oli mul sel hetkel garantii, et ta meid pärast raha kättesaamist ellu jätab?» küsis mees eile kangelasena kaameraobjektiivide ees istudes.

Kuigi Fedotovil kulus röövli haardeulatusse jõudmiseks napp sekund, jõudis sissetungija siiski poepidajat kaks korda tulistada. Üks lask läks mööda, teine tabas tema käelaba. «Kohe, kui esimene pauk ära käis, sain aru, et see pole päris relv,» rääkis mees. Selle, et ta käest haavata sai, avastas Fedotov alles hiljem.

Saanud röövli oma raudsesse haardesse, käskis ta rüselust eemalt vaadanud müüjannal kohe politseisse helistada. «Patrull tuli kohale väga kiiresti, nii viie minutiga,» kiitis Fedotov.

Et röövel oli talle tuttav noormees, sai ta teada alles siis, kui politsei mehel maski eest võttis. «Ta oli üks meie klientidest, kes käis aeg-ajalt poes, oli just vanglast vabanenud,» rääkis mees. «Tema vanemaid tean ma hästi ja austan neid väga.»

Mehe sõnul hakkas tal relvastatud röövi eest neljaks aastaks vangi läinud noormehest hiljem isegi hale. «Tema vanematest oli kahju. Kui ma teadnuks, et see nende poiss on, siis võib-olla kutsunuks ma politsei asemel kohale hoopis tema isa,» mõtiskles Fedotov.

Julged mehed

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles