Rüütel jääb ilma turvameesteta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspresident Arnold Rüütel oma Nõmme kodus.
Ekspresident Arnold Rüütel oma Nõmme kodus. Foto: Priit Simson / Postimees

Riigikogu võttis täna vastu säästurežiimist ajendatud seaduse, mis jätab presidendi pärast ametist lahkumist ilma turvameeste valveta.

Presidendi ametihüve seaduse muudatuse ettepanek tulenes analüüsist, mille kohaselt ei vaja ametist lahkunud president turvameeste kaitset samadel alustel ametis oleva presidendiga, selgub riigikogu koduleheküljelt.

Muudatus annab võimaluse hinnata ametist lahkunud presidendi kaitse vajadust ja valida sobivaim meede.

Teatud juhtudel võib ekspresident esitada presidendi kantseleile taotluse ja lähtuvalt  ohuhinnangust otsustab siseminister konkreetsel juhul isikukaitse määramise.

Presidendi lese elukoha valve otsustatakse samadel alustel lähtuvalt presidendi kantselei taotlusest siseministri otsusega ohuhinnangu alusel.

Täna vastu võetud seaduse poolt hääletas 72 saadikut, vastu ja erapooletuid ei olnud.

Selle seaduse vastuvõtmine on ajendatud riigieelarve säästurežiimist ning juba varem on ekspresidendi elukohas mehitatud valve asendatud elektroonilise valvega.

Seadusemuudatus säästab aastas riigile kaks miljonit krooni.

Pärast seaduse jõustumist tagab Eesti riik nii perekond Rüütlile kui president Lennart Meri lesele Helle Merile isikliku autojuhi ning nende elukohale elektroonilise valve.

Samuti saab president Rüütel näiteks soovi korral välislähetusse minnes kaasa turvamehe.

Samal teemal loe ka «Rüütel jääb ilma turvajate meeskonnast», «Rüütel luges turvameeste äravõtmisest alles ajalehest» ja «Valitsus soovib ekspresidentide arvelt kokku hoida».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles