Harjumaa bussipiletite hinnad võivad tõusta kuni 80 protsenti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Harjumaa ühistranspordikeskuse tegevdirektori Ago Kokseri hinnangul võivad riigi dotatsioonide vähenemise tõttu uuest aastast bussipiletite hinnad tõusta kuni 80 protsenti.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esialgse prognoosi kohaselt võib riigieelarvest ühistranspordile eraldatav dotatsioon olla tuleval aastal ligi 12 protsenti madalam kui tänavu.

«See tähendab, et Harjumaal saaks sõitma jätta vaid põhiliinid ning üle 20 000 elaniku jääks ühistransporditeenusest ilma,» lausus Kokser. Tema sõnul ei ole seda praktiliselt võimalik teha, sest juba praegu on avalikke bussiliine käigus vaid kolmandik tegelikust vajadusest.

Alternatiivseks lahenduseks olekski ühistranspordikeskuse juhi sõnul piletihindade tõstmine. «Dotatsiooni vähenemise korral alla tänavust taset on vaja piletihindu tõsta kuni 80 protsenti,» selgitas Kokser. Uued hinnad tuleks tema sõnul kehtestada kohe aasta alguses.

«Sellises ulatuses hindade tõstmine vähendab kindlasti ühistranspordi kasutamist, mis omakorda toob kaasa täiendava hindade tõstmise vajaduse,» lisas Kokser.

Kokser märkis, et enne otsuste tegemist tuleb siiski ära oodata, kuni riigidotatsioonide summad kinnitatakse.

Tänavu sai Harjumaa ühistransport riigilt ligi 40 miljonit krooni, mis katab ligi 60 protsenti veokuludest. Tulevaks aastaks plaanitav riigitoetus 35,2 miljonit krooni ei ole Kokseri sõnul kindlasti piisav samas mahus bussiliinide käigushoidmiseks.

«Reaalsed kulutused bussivedudele suurenevad järgmisel aastal orienteeruvalt 22 protsenti,» selgitas Kokser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles