Euroopa Komisjon kutsus looma EL-i ühist piiri-ja rannavalvejõudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frontexi helikopter Euroopa Liidu välispiiril.
Frontexi helikopter Euroopa Liidu välispiiril. Foto: YANNIS BEHRAKIS/REUTERS

Euroopa Komisjon kutsus reedel looma 1000-liikmelist Euroopa Liidu ühist piiri- ja rannavalvejõudu ühenduse välispiiride valvamiseks.

Euroopa Komisjoni migratsioonivolinik Dimitris Avramopoulos ütles Roomas Vahemere julgeolekukonverentsil, et seninägematu asüülitaotlejate tulv on asetanud liikmesriikide võimudele suure koormuse, mistõttu läheb vaja üleeuroopalist lahendust.

«Aktuaalne Kaamera» vahendas, et Euroopa Komisjon alustas rikkumismenetlust Horvaatia, Kreeka ja Itaalia suhtes, sest nad pole registeerinud põgenikke, keda on hinnanguliselt kuni poolteist miljonit.

Piirivalveagentuuri Frontex andmetel on Itaaliasse üle Vahemere juuli keskpaigast novembri lõpuni saabunud 65 000 põgenikku. Vaid 29 000 võeti sõrmejäljed ja kanti üle-euroopalisse andmebaasi.

Kreekasse saabus samal ajaperioodil ametlikel andmetel 492 000 immigranti, kellest vaid 121 000 registreeriti. Horvaatiast käis nelja kuuga läbi 340 000 immigranti, kellest vaid 575 inimest kanti Eurodaci registrisse.

Riigid ise põhjendavad sõrmejälgede võtmata jätmist ajapuudusega - kui päevas saabub tuhandeid põgenikke, pole Eurodaci sissekanneteks aega, vahendas «Aktuaalne Kaamera».

«Liikmesmaade võimud annavad endast parima, ent nad ei olnud valmis,» ütles Avramopoulos. «Me vajame midagi laiaulatuslikumat ja paremini struktureeritut.»

Voliniku sõnul võiksid uue asutuse ülesanded olla EL-i välispiiride kaitsmine, migrantide toetamine ning otsingu- ja päästemissioonide läbiviimine.

«See koosneks 1000 inimesest ja sel oleks õigus sekkuda igal ajal, kui liikmesmaad ei suuda täita oma kohustusi piirijulgeoleku alal,» ütles Avramopoulos.

Saksamaa, Ungari, Austria, Sloveenia ja veel mitu riiki on viimastel kuudel migratsioonilaine tõttu kehtestanud ajutised piirikontrollid, mis on tugevaks hoobiks passivaba liikumise Schengeni tsoonile.

Kardetakse, et piirikontrolli püsivaks muutumine võib kaasa tuua Schengeni kokkuvarisemise, millega koos kaoks visioon ühtsest ja jagamatust Euroopast.

Komisjon on kindel, et järgmisel neljapäeval ja reedel Brüsselis peetav Euroopa Ülemkogu «julgustab meid Euroopa piiri- ja rannavalveagentuuriga kiiresti edasi liikuma», ütles komisjoni pressiesindaja Margaritis Schinas pressikonverentsil.

Avramopoulose sõnul teeks piiri- ja rannavalveagentuur tihedat koostööd EL-i esmaste vastuvõtukeskustega, mida Brüssel plaanib Kreekas ja Itaalias rajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles