Riik ostab idapiiri valveks poole miljoni eest droone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droonid.
Droonid. Foto: John Locher / AP

Siseministeerium eraldas pool miljonit eurot multirootor tüüpi mehitamata õhusõidukite ostuks, mida hakatakse kasutama riigipiiri valvamisel kogu Eesti idapiiri ulatuses.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul aitavad droonid operatiivsemalt avastada ja fikseerida piiriületusi selleks mitte ettenähtud kohas, lisaks annavad need patrullidele oluliselt parema ülevaate piirilähedasel alal toimuvatest ebaseaduslikest tegevustest.

Pevkur ütles, et välispiiril on piirkondi, kuhu ei ole jalgsipatrullil võimalik pääseda ja seetõttu on hea kasutada mehitamata õhusõidukeid ehk droone, mis võimaldavad piirivahejuhtumeid kiiremini ja tulemuslikumalt lahendada. «Mehitamata õhusõidukid annavad toimuvast praegusega võrreldes parema pildi ning nende abil suudetakse õigusrikkumised kiiremini avastada,» lausus minister.

Tänapäevaselt valvatud piiri loomine võimaldab tulevikus kohe tuvastada piiri vahetus läheduses toimuva ebaseadusliku tegevuse, samuti töödelda piiril toimuvaid intsidente reaalajas. Kogutavat infot saab seejärel kasutada tõendusmaterjalina piiriga seotud süütegude menetlemisel – olgu selleks siis ebaseaduslik või mittetahtlik piiriületus, salakaubavedu, inimkaubandus või muu piiriülene kuritegu. 

Sisejulgeolekufondi vahenditest eraldatav summa on 333 337, 50 eurot, ülejäänud on aga riiklik kaasfinantseering ja omafinantseering.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles