Lukas: õpilasliidrid näidaku koolikiusajale nulltolerantsi

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotolavastus.
Fotolavastus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Haridusminister Tõnis Lukas kutsus õpilasesinduste liikmeid ja teisi aktiivseid koolinoori üle Eesti sekkuma aktiivselt igasse koolikiusamise juhtu, mida nad märkavad.

«Ma kutsun kooliõpilastest arvamusliidreid üles nn nulltolerantsile kiusamise ja vägivalla vastu. Juba maast madalast peaks harjuma aktiivselt sekkuma juhul, kui näete, et teie klassikaaslast või kedagi teie koolist kiusatakse,» rääkis Lukas Postimees.ee’le.

«Kui togimine või sõnadega torkimine on ületamas heatahtlikkuse piiri, tuleb sekkuda.»

Tema sõnul aitab õpilasliidri õigeaegne sekkumine hoida ära vägivalda. «Toetav sõna nõrgemale või noomiv sõna ründajale või kiusajale on väga suure mõjuga, kui see tuleb õpilasautoriteedi suust.»

Lukase väitel peab ka ülejäänud koolipere tähelepanelik olema, kuid tuleb tõdeda, et õpilased saavutavad sageli koolikaaslastega paremini kontakti kui näiteks õpetajad ning seetõttu on nad ka rohkem kursis asjadega, mida pedagoogi eest varjatakse.

Ministri nägemuses on teine ilus samm õppekliima parandamiseks sellise tava juurutamine, et kõik ühe kooli õpilased ütlevad üksteisele tere.

«Nendes koolides, kus kõik kõigile tere ütlevad, on minu hinnangul ka kiusamist vähem. Kuna avatus ja üksteise toetamine on seal oluline.»

Lukase sõnul toetab haridusministeerium ka õpilasesinduste liidu täna välja käidud ideed luua riiklik koolirõõmu programm.

Ta avaldas lootust, et juba lähinädalatel õnnestub õpilaste ja teiste huvirühmadega maha istuda ning ideed konkreetsemaks arutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles