Rõivas Ülemkogu eel: Suurbritannia jäämine ELi on kõigi huvides

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Taavi Rõivas ütles Euroopa Ülemkogu eel, et kohtumise eesmärk on jätkata rändesurve vähendamisega ja liikuda lähemale otsustele, et Suurbritannia saaks Euroopa Liidus jätkata.

Rändesurve vähendamisel on Rõivase sõnul oluline minna edasi Euroopa välispiiride tugevdamisega selleks, et hoida Schengenit. «Vaba liikumine Schengeni ruumis on saanud hüveks, mida peame enesestmõistetavaks. Peame selle hoidmise nimel jõuliselt tegutsema, muuhulgas liikuma edasi Euroopa piirivalvepaketiga,» ütles peaminister.

Seekordsel Ülemkogul on tema sõnul esimene põhjalik poliitiline arutelu Suurbritannia referendumiplaanide ja esitatud soovide teemal. «Oleme alles läbirääkimiste alguses, kuid eeldatavasti on kirglikuim läbirääkimiste punkt inimeste vaba liikumine,» ütles Rõivas. «Suurbritannia püsimine Euroopa Liidus on nii Suurbritannia enda, ELi kui ka Eesti huvides.»

Rõivas nentis, et ka Briti debati keskmes on tegelikult üks Euroopa põhivabadusi, vaba liikumise ja kodanike võrdse kohtlemise põhimõte, millest ei tohi loobuda. «Võimalikud lahendused nõuavad suurt pingutust ja loovust meilt kõigilt, aga eelkõige Londoni poolt.»

Ülemkogu võtab vastu järeldused ka majandus- ja rahaliidu tuleviku, terrorismivastase võitluse, ühtse turu, energialiidu ja kliimakonverentsi tulemuste teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles