Tallinna alkoholimüügi statistika moonutab tegelikkust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Tallinnas on kokku 1560 alkoholi müügikohta, kus kas lahjat või kanget alkoholi müüakse kas kaasa või kohapeal tarbimiseks. Esmapilgul ehmatava numbri sisse mahuvad ka näiteks lillepoed, kus tellitavasse kinkekorvi veini- või konjakipudel pannakse.


Samuti suveniiripoed, kus on müügil «Vana Tallinna» või «Viru Valge» väikesed suveniirpudelid. Seal on vahet tegemata kokku loetud kõik kohad, kust aasta jooksul õnnestub alkoholi osta. Näiteks Haaberstis kauplevad alkoholiga 36 kauplust ja 45 toitlustuskohta. «Aga mõned toitlustuskohad tegutsevad ainult suvel,» täpsustas Haabersti avalike suhete nõunik Elina Rannaste.

81 alkoholimüügi kohaga on Haabersti Tallinna linnaosade pingereas alt neljas. Veel vähem alkoholimüügi kohti on Pirital (37), Mustamäel (72) ja Nõmmel (75).
Samas on Haabersti pindalalt Mustamäest üle kahe korra suurem. Mustamäel elab seevastu 64 659 inimest, Haaberstis 41 521.

Alkoholimüügikohtade rekord aga on ootuspäraselt Kesklinna käes. 30 ruutkilomeetri suuruses umbes 50 000 elanikuga linnaosas on 845 alkoholimüügi kohta ehk umbes üks müügikoht 59 elaniku kohta.

Kesklinna valitsuse avalike suhete nõuniku Ivo Parbuse sõnul tuleks lähemalt vaadata, mida see number sisaldab. «Kesklinnas on ju palju söögikohti, kus ühest küljest küll müüakse alkoholi, aga teiselt poolt ei tarbita seda seal suurtes kogustes ja pidevalt,» ütles ta. Nii on kesklinna 845 alkoholimüügi koha seas 181 restorani ja 225 kohvikut. Veel on kesklinnas 211 baari ja ja 16 bistrood. Jaekaubandusettevõtteid, sealhulgas spetsiaalseid alkoholipoode on kesklinnas 147.

Kesklinna puhul tuleks tema sõnul arvestada ka seda, et seal annavad suure panuse alkoholikaubandusse turistid. Nii on reisisadama lähedal asuvad kauplused ja baarid ju suures osas turistidele orienteeritud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles