Ninasarvik Murray topis ootab naha selgaproovimist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ninasarvik Murrayst tehakse loodusmuuseumi jaoks topis.
Ninasarvik Murrayst tehakse loodusmuuseumi jaoks topis. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Tallinna Loomaaias eelmisel talvel surnud ninasarvik Murray topise valmistamine on täies hoos, viimati sai see silmad pähe ja peagi proovitakse ka nahka selga sobitada.

Praeguseks on valminud topise anatoomiliselt täpne sisu ehk mannekeen ning eelmisel nädalal paigaldati sellele eritellimusel valmistatud klaassilmad, mis saabusid Saksamaalt. Mitusada kilo kaalunud nahk on töödeldud ja järgmisel nädalal proovitakse seda topisele selga.

Mannekeeni valmistamine võttis aega viis kuud. Kui esimene proov originaalnahaga on tehtud, järgnevad vajalikud muudatused mannekeenis, naha paigaldamine ning mitmeid kuid kuivamisprotsessi, mille käigus tuleb aegamööda pinguletõmbuvat nahka järk-järgult õigesse paika sättida. Töö peaks valmima kevadeks.

Eesti Loodusmuuseumi kogu jaoks mõeldud topise valmistamist toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus ja töö teostab MTÜ Studio Viridis Loodusharidus.

Teravmokk-ninasarvik Mörri (õige nimega Murray) saabus Tallinnasse Šveitsist ja elas 41-aastaseks, olles üks vanimaid loomaaedades elanud ninasarvikuid maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles