Tippresolutsioon hakkab varsti jõudma teleritesse

Kuldar Kullasepp
, reklaamtoodete ja eriprojektide juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teleritootjad on aastaid rõõmustanud 4K resolutsiooni pakkuvate telerite tootmise üle. Vahepealsed tumedad pilved on hajunud ning ka kliendid võivad oma ostude üle kindlamalt rõõmu tunda.
Teleritootjad on aastaid rõõmustanud 4K resolutsiooni pakkuvate telerite tootmise üle. Vahepealsed tumedad pilved on hajunud ning ka kliendid võivad oma ostude üle kindlamalt rõõmu tunda. Foto: Reuters/ScanPix

Paljud sellel aastal müüdud teleritest on võimelised näitama 4K-resolutsioonis pilti. Tehniliselt tähendab see neli korda suuremat punktitihedust kui täisresolutsioon ehk Full-HD. Rohkem piksleid tähendab teravamat pilti.

Paljud uue teleri omanikud aga ei tea, et viimastel kuudel olid 4K-tehnoloogia kohale kogunenud tumedad pilved, mis halvimal juhul võinuksid tähendada 4K-telepildi leviku lõppu. Õnneks on taevas taas selginenud.

Esmalt taustast. Igasuguse telepildi edastamiseks on vaja tehnoloogiat, mis võimaldab edastada andmemahukat telepilti võimalikult väheste andmetega. Selleks kasutatakse pakkimistehnoloogiat. Et aga 4K on neli korda mahukam kui Full-HD, siis tuleb ka siin leida efektiivsed pakkimistehnoloogiad, mis võimaldaks 4K-resolutsioonis pilti edastada praeguseid andmesidekanaleid kasutades. 4K- ehk UHD-resolutsioonis pildi tootmine on seega üks pool ja edastamine teine pool ning siin on oluline roll mängida mitmesugustel huvigruppidel ja organisatsioonidel, kes ühendavad pakkimistehnoloogiaga seotud patentide omanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles