Helme eitab EKRE seotust natsisümboolikaga sarnaste plagude kandjatega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulasvastane miiting Haapsalus
Pagulasvastane miiting Haapsalus Foto: Eduard Laur

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees Martin Helme distantseeris end Haapsalus EKRE meeleavaldusel natsi-Saksamaa sümboolikat meenutavaid lippe lehvitanud meestest, väites, et neil pole EKREga mingit seost.

«See on teema, mida meile tahetakse külge pookida, kuid ma ei näe seost ja ei hakka seda arutama,» vastas Helme BNSi sellekohasele küsimusele. «Kui ma hakkan arutama, siis teema ongi meile külge poogitud. Ma ei näe põhjust, miks ma peaksin sellele kaasa aitama.»

Helme ei osanud vastata küsimusele, miks EKRE meeleavaldused natsisümboolikat meenutavaid plagusid demonstreerivaid inimesi ligi tõmbavad.

«Seda antropoloogilist spekulatsiooni ma ei hakka pakkuma. Ma ei oska vastata. Sain aru, et nende endi arvates on need ruunimärgid. Mis seal ikka vastata, võib-olla vaatavad inimesed liiga palju Discovery kanalit. Ma ei arva, et peaksime pikalt peatuma teemal, miks mõnedele inimestele meeldib natsisümboolika. Sellel pole meiega mingit pistmist ja las nad ise selgitavad,» lausus Helme.

Pühapäeval Haapsalus peetud meeleavalduse peakorraldaja, EKRE Läänemaa piirkonna esimees Hardi Rehkalt ütles BNSile, et osa natsisümboolikat meenutanud lippe, mütsimärke ja käesidemeid kandnud meeste näod olid talle tuttavad. «Tean, et tegu on Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Grupiga. Isiklikult neid ei tunne, osade näod olid tuttavad. Ma ise elan linnast väljas, ega ma ka kõiki ka ei tea,» lausus Rehkalt.

EKRE Läänemaa esimehe sõnul käitusid natsisümboolikalaadsete lippude ja märkide kandjad väga viisakalt ja vaoshoitult.

«Nad olid meid seal toetamas, aga me palusime mingil hetkel lipud kokku keerata, et lihtsalt ei tekiks mingeid vääritimõistmisi,» rääkis Rehkalt. «Lihtsalt inimesed hakkasid minu käest küsima, et kellega on tegu ja tollel hetkel ei teadnud ma neist midagi ja polnud ka aega hakata selgitama. Nad ei vaielnud vastu ega midagi, käitusid väga viisakalt. Mis nad muus elus teevad, pole teada.»

EKRE pühapäevasel meeleavaldusel Haapsalus osales grupp mehi, kes kandsid punaseid lippe, mille keskel oli valge ring ja ringi keskel mustad ristatud ruunimärgid. Meestel olid peas sama sümboolikaga mütsid ja mõne mehe käisel samasugune embleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles