Soosaar: ebaseadusliku hoone võiks euro eest sundvõõrandada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Soosaar.
Mark Soosaar. Foto: Henn Soodla

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikme Mark Soosaare hinnangul võiks ebaseaduslikult püstitatud hoonete sundvõõrandamise hinnaks olla üks euro ja seda võimalust tuleks lammutamisele eelistada.

Sotsid esitasid ettepaneku looduskaitseseaduse muutmiseks, mis nii valitsuse kui ka riigikogu poolt tagasi lükati. Kui algselt puudutas muudatus loodusreservaati või sihtkaitsevööndisse ebaseaduslikult ehitatud hoone või rajatise riigi omandisse võtmist, siis nüüd tulid sotsid välja uue eelnõuga, mille kohaselt võiks sundvõõrandamisele kuuluda iga hoone, mis on kaitse- või hoiualale ebaseaduslikult püstitatud.

«Me ei olnud rahul, et protsess pooleli jäi,» selgitas Soosaar uue eelnõu vajalikkust. «Rahva reaktsioon oli toetav, et mõned inimesed on võrdsemad kui teised. Lisaks ei tea ma ühtegi ebaseaduslikku hoonet, mis oleks lammutatud või riigistatud.»

Kui keskkonnaministri Jaanus Tamkivi hinnangul tekitaks vara tasuta konfiskeerimine juriidilisi probleeme, siis Soosaare hinnangul on see tehtav kinnisasja sundvõõrandamise kaudu ja siis oleks sundvõõrandamise hinnaks üks euro.

Soosaare sõnul ei saa Eestis topeltkaristust määrata, mis tähendaks, et kui ministeerium trahviks ebaseaduslikult hoone püstitanud inimest miljoni krooniga, võib seda pidada hoone väljaostu hinnaks, sest trall, peod ja ilutulestik käiks seal edasi.

«Ebaseadusliku hoone sundvõõrandamise korral on üks euro õiglane tasu,» hindas Soosaar.

Tema hinnangul ei teki seaduses probleemi sellegagi, et hoone on ebaseaduslik, sest on viise, kuidas ehitis seaduslikuks muuta. Näiteks võiks hoonet kasutada teaduslikul eesmärgil või kaitseala hooldamiseks.

«Milleks lammutada, kui seda saaks kasutada,» sõnas Soosaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles