Rotermanni kvartalisse võivad kerkida uued ärihooned

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotermanni kvartal.
Rotermanni kvartal. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus kehtestab homsel istungil Mere pst 4 ja sellega külgneva ala detailplaneeringu, mis võimaldab ehitada moodustatavatele kruntidele kuni kaheksa maapealse ja kolme maa-aluse korrusega eluruumidega ärihoone ning ühtlasi olemasolevaid hooneid laiendada ning rekonstrueerida.

Planeeritud 1,03 hektari suurune maa-ala asub Kesklinnas Rotermanni kvartalis ning külgneb Mere puiesteega ning jääb Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndisse, teatas linnavalitsuse pressiteenistus. Väikesele osale planeeritud maa-alast ulatub arheoloogiamälestiseks tunnistatud 13.–16. sajandist pärineva asulakoha kaitsevöönd.

Rotermanni kvartal asub strateegiliselt olulises kohas, olles ühenduslüliks vanalinna ja Viru keskuse ning sadamaala ja Viru keskuse vahel. Rotermanni kvartal on Tallinnas ainulaadne ala, kuhu lühikese aja jooksul – 19. sajandi keskpaigast kuni 20. sajandi alguseni – ehitati pae- ja telliskivihoonetest terviklik tööstuskvartal.

Planeeringu koostamise peamiseks eesmärgiks on kavandada mitmekesine, atraktiivne ja avalik linnaruum, öeldakse eelnõu seletuskirjas. Olemasolevad hooned plaanitakse integreerida uushoonestusega selliselt, et tekib tervikuna toimiv hoonekompleks. Olulised vaated arhitektuurimälestistele jäävad alles. Ette on nähtud nii äri- kui eluruume - nii on tagatud ööpäevaringselt inimeste kohalolek ja kontroll avaliku ruumi üle.

Kavandatu elluviimise järel muutub Rotermanni kvartali seni kasutamata osa atraktiivseks ja elavaks linnakeskuse osaks. Detailplaneeringu koostamisel on lähtutud ajaloolisest tööstusmaastiku miljööst ning säilivatele hoonetele on leitud uus sobiv kasutusotstarve. Detailplaneeringuga kavandatav toob esile Rotermanni kvartali eripärase hoonestusstruktuuri, säilitades selle ajaloolise väärtuse. Parklad rajatakse täies ulatuses maa-alustele korrustele, võimaldades maapealse hoonetevahelise ruumi kavandada kergliiklusalaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles