Õpilased hääletasid täna riigikogus karjääriõppe poolt

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu saalis täna toimunud noortefoorumil said õpilased maitsta parlamendiliikmete igapäevatööd ning kuus tundi väldanud istungil võeti vastu karjääriõppe eelnõu dokument.

Lastekaitse Liidu Noortekogu ja Eesti Õpilasesinduste Liidu eestvedamisel toimunud istungile oli oodatud 101 kooliõpilast, kuid kuna haigused nõudsid oma osa, ei saanud kõik kohale tulla ja seetõttu istus saalis 93 noort, pärast vaheaega toimus saalis veel minimaalne lisakadu. Mehed olid tänasel istungil märgatavas vähemuses.

Istungil arutlesid õpilased karjäärinõustamise eelnõu dokumendi üle ning tegid parandusettepanekuid.

Eesti Õpilasesinduste Liidu juhatuse liikme Elis Tootsmani sõnul ei tea paljud õpilased, mida pärast põhikooli või gümnaasiumi lõpetamist edasi teha ning otsused langetatakse sageli hetkeemotsiooni või puuduliku info põhjal. Seetõttu on noored seda meelt, et koolide õppekavasse tuleks lisada karjääriõpe.

Tänasel istungil jõudsid õpilased üksmeelele, et karjäärioskuste õpetamine peaks olema 9. klassis kohustuslik ning gümnaasiumis valikuline.

Õpilasesinduste liidu avaliku poliitika juhi ning täna riigikogu saalis asespiikri kohuseid täitnud Toomas Laigu sõnul on noorte tööpuudus Eestis väga suur ning kutseõpe ainetunnina oleks üks võimalus, kuidas tõsta õpilaste teadlikkust ning panna nad mõtlema, mida nad tahavad pärast kooli lõpetamist edasi teha.

Eelnõu dokumendi kohaselt võiks karjääriõpe koosneda 35 ainetunnist, kus õpilased saaksid muuhulgas teha erinevaid karjäärialaseid teste, õppida vormistama CV-d ja teisi vajalikke dokumente, tutvuda edasiste õppimisvõimaluste ja erinevate erialade ning ametitega.

«Osavõtt arutelust oli väga tuline. Noored võtsid aktiivselt sõna ja avaldasid arvamust,» märkis Laigu.

Eelnõu dokument võeti päeva lõpus 66 poolthäälega ka vastu ning edasi kavatsevad noored selle riigikogule esitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles