Jaapan palus vabandust: meie sõjavägi pidas seksiorjasid

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Lohutusnaised» aastal 2015 – kokku on neid Lõuna-Koreas tänaseks elus 46.
«Lohutusnaised» aastal 2015 – kokku on neid Lõuna-Koreas tänaseks elus 46. Foto: Reuters/ScanPix

Jaapan ja Lõuna-Korea jõudsid äraleppimiseni tülis keiserliku Jaapani roimade pärast Teises maailmasõjas ning lubasid teema nüüd maha matta. 

Täpsemalt palusid jaapanlased andestust nende sadade tuhandete seksiorjusesse võetud «lohutusnaiste» pärast, kes rahuldasid ilmasõja ajal ja selle eelõhtul Jaapani sõjaväebaasides resideerivate sõdurite himusid. Suur osa neist naistest oli pärit Koreast, kuid ka Hiinast, Filipiinidelt, Indoneesiast ja Taiwanilt.

«Jaapani valitsus kannab kogu südamega vastutust «lohutusnaiste» pärast, millega meie sõjavägi rikkus tõsiselt paljude naiste au ja väärikust,» sõnastas Soulis peetud pressikonverentsil esitatud vabanduse Jaapani välisminister Fumio Kishida. Ta edastas ka riigi peaministri, käremeelse suhtumise poolest tuntud Shinzo Abe sõnumi, kes «palub vabandust ja kahetseb südamepõhjast kõigi nende pärast, kes elasid läbi nii palju valu ja arme, et seda on nii füüsiliselt kui ka vaimselt raske parandada».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles