«Rahva teenrid»: Rahvaliitu suunavad välised jõud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliit.
Rahvaliit. Foto: : kollaaž Katri Karing

Ajakirjanik Heidit Kaio leidis, et Eestimaa Rahvaliit on kui tuulte pöörises, erakonda suunavad välised jõud ning ise ei kontrolli partei ammu enam oma tegevust.

«Käib võitlus partei valijaskonna kaaperdamise nimel, siis selle nimel, et Rahvaliit mingilgi kujul jätkaks või laguneks – küsimus on selles, kas partei hukkub täiesti või jätkab marginaalse erakonnana,» rääkis Kaio Vikerraadio saates «Rahva teenrid».

Ajakirjanik Sulev Valner rõhutas, et mitte Rahvaliit, vaid selles järelejäänud osa on päästmatult lõhki. «Aga lõhkuminekuid olnud juba varmegi. Ka parima konsolideerumise korral ei suuda see allesjäänud osa enam erilist edu saavutada, lõhkimineku korral veelgi enam,» leidis ta.

«Võim võetakse erakonnas täna Andrus Bloki tiiva poolt üle, aga mis selle võiduga peale hakata, kui avalikkust paneb see õlgu kehitama?» küsis Valner.

«Härra Blokist pole avalikkuses suurt midagi teada, peale vana vaenu Juhan Aarega ajast, kui viimane purjus peaga autoroolis vahele jäi,» meenutas ajakirjanik Aarne Rannamäe.

«Rahvaliidu lagunemine on kasulik eelkõige Keskerakonnale, kes maarahva hääli on noolimas käinud. Täiesti juhuslikult on Rahvaliidu peasekretäriks juhtiva keskerakondlase ja Tallinna volikogujuhi Toomas Vitsuti vend Lauri Vitsut,» meenutas Kaio.

«Teistele erakondadele, kes ise pole võimelised maarahva häältele konkureerima, neile oleks kasulik, kui Rahvaliit mingilgi kujul säilib,» arvas Kaio.

«Olen kuulnud, et ka Reformierakond on asunud Rahvaliidu hääli noolima, selleks on väidetavalt väike task force loodud, kes tunneb täpsemalt Rahvaliidu hingeelu, teab, kelle põue pugeda,» rääkis Rannamäe.

«Ei Juhan Aare ega tema oponendid pole viimastel kuudel kandnud seda identiteeti, et nad maarahva esindajana töötaksid, mis oli siiski algupärane Rahvaliidu identiteet,» meenutas Valner.

«Kui Rahvaliit oleks daam, siis tema tantsukaart oleks praegu täiesti tühi,» tõdes Rannamäe lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles