Usk ja vägivald, islam ja islamism

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunnitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad.
Sunnitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad. Foto: SCANPIX

Äärmusliku vägivaldsusega kuulsust kogunud terroriühendus Islamiriik põhjendab ise oma tegevust usuga: eesmärgiks on rajada islamikalifaat, kus järgitaks koraani ja šariaadi reegleid, algul Lähis-Idas, hiljem aga juba kogu maailmas.

Laiem islamikogukond on jällegi ISISe tegevuse hukka mõistnud kui usku kuritarvitava ideoloogia, kuid ühenduse esiletõus on taas kaasa toonud arutelu islami kui usu olemuse üle: kas toob religioon kaasa terrori või on see vaid vanker, mis on rakendatud ette vägivalla õigustuseks.

Möödunud kuul avaldas USA mainekas ajakiri Foreign Policy kahe islamit tundva eksperdi arutelu, kus üks, Ayaan Hirsi Ali kaitses seisukohta, et sunniitlik äärmusrühmitus ISIS, Nigeerias möllav Boko Haram ja äsja Afganistanis oma elujõulisusega ameeriklasi üllatanud al-Qaeda on näited sellest, et islam on vägivalla religioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles