Ajalehtede liit pöördus õiguskantsleri poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehtede protest allikakaitseseaduse vastu.
Ajalehtede protest allikakaitseseaduse vastu. Foto: Peeter Langovits

Eesti Ajalehtede Liit (EALL) saatis õiguskantsler Indrek Tederile kirja palvega analüüsida riigikogus teisele lugemisele tuleva niinimetatud allikakaitseseaduse eelnõu teksti vastavust põhiseadusele.

Homme riigikogus teisele lugemisele tulev eelnõu 656 SE võimaldaks vastuvõtmise korral kohtutel mõista välja ennetavaid kahjuhüvitisi ning seda mitte üksnes ajakirjandusorganisatsioonidelt, vaid ükskõik kellelt, sealhulgas üksikkodanikelt.

Ajalehtede liit tunneb muret seaduseelnõu ühiskondlike mõjude üle ning palub õiguskantsleri hinnangut sellele tervikuna, eriti aga kolmele liidu hinnangul problemaatilisele momendile.

Esiteks paneb liitu muretsema võlaõigusseadust puudutavate muudatuste osa, mis räägivad kohtu õigusest mõjutada ennetavate kahjuhüvitiste abil kahju tekitajat hoiduma edasisest kahju tekitamisest, võttes seejuures arvesse kahju tekitaja varalist seisundit.

EALL näeb niisuguses võimalikus seaduse rakendamises kodanike põhiseaduslike õiguste põhjendamatut kitsendamist «kuivõrd ennetava kahjuhüvitise nõue selles kontekstis võib mõjuda heidutavalt kodanikele ja ühiskonnale tervikuna, kes ei julge enam oma (poliitilisi) seisukohti karistuse kartuses väljendada. Piir kriitika ja laimu vahel võib olla mõnikord vaieldav,» leiab liit.

Teiseks on EALLi hinnangul ennetavate kahjuhüvitiste toomine Eesti õigusruumi vastuolus põhiseadusega, kuivõrd see kannab kompenseeriva funktsiooni asemel karistuslikku funktsiooni.

Ning sellest tulenevalt näeb kolmandaks liit kahjuhüvitistes sisalduvas karistuslikus iseloomus vastuolu põhiseaduse paragrahviga 22, mis sätestab, et kedagi ei tohi käsitada kuriteos süüdi olevana enne, kui tema kohta on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus.

«EALL palub hinnata, kas õiguskantsler jagab meie kahtlusi, et eelnõu 656 SE on Eesti Vabariigi põhiseadusega vastuolus, segane ning ennetava mittevaralise kahjuhüvitise osas rakendamisel suurt suvalisust võimaldav, mistõttu eelnõu tuleks menetlusest tagasi võtta või vähemalt eemaldada sellest ennetavate kuluhüvitiste osa,» resümeerib ajalehtede liit õiguskantslerile saadetud pöördumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles