Delfi asutaja: anonüümsel kommenteerimisel pole sõnavabadusega mingit seost

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Martinson
Allan Martinson Foto: Peeter Langovits

Delfi üks asutajatest Allan Martinson leiab, et anonüümsel kommenteerimisel ei ole mingit pistmist sõnavabadusega ning ta ei nõustu Ekspress Grupi omaniku  Hans H. Luige väitega, justkui oleks anonüümse kommentaariumi sulgemine «totaalne tsensuur».

«Hea sõber Hans H. Luik, Sul pole sügavalt õigus ja ma kahtlustan, et Sa tead seda isegi. Olime Sinuga mõlemad Delfi kommentaariumite sünni juures - mina Delfi algataja ja Sina kommentaariumi esimese toimetajana. See, mida me toona ootasime, oli tõeline lisaväärtus «rahva kollektiivse aju» näol. Alguses näis see töötavatki,» kirjutas Martinson sotsiaalmeedias.

Ta märkis, et tänaseks on kommentaariruumist saanud rahva vähemuse kloaak.

«Sel pole midagi ühist sõnavabadusega. See on sama, kui anda igaühele võimalus valimatult valjuhääldaja kaudu Raekoja platsil roppusi karjuda ja siis müüa sinna vahele reklaami. Olge ausad, enesekontroll kommentaariumis pole toiminud ja seal toimuv on loonud «uue normaalsuse», mis on teinud meist kehvema rahva kui me muidu oleks olnud. Kui aktsepteerida viha, kasvatamatust ja tagarääkimist kommentaariruumis, mõjutab see kogu rahva psyche't,» kirjutas Martinson.

Martinson nentis, et kui Luik nimetab Postimehe sammu «totaalseks tsensuuriks», meenub talle Orwelli «1984».

«Nimetada tsensuuriks seda, et oma sõnade eest tuleb vastutada , sarnaneb väitele «sõda on rahu». Kas ükski väärt arvamus jääb oma nime all arvamata? Otse vastupidi, see tekitab paljudel ehk uuesti soovi midagi veebis arvata. Ma väidan, et ta just täna toimib vähemuse löömamehelik tsensuur,» kirjutas Martinson.

Tema sõnul tõusis Postimehe väärtus meediakanalina ja äriettevõttena selle otsuse tagajärjel.

«Julgen ennustada, et sama otsuse langetab lõpuks ka Ekspress Grupp - kui mitte ise, siis välisel mõjul. Loodan, et Sul ja Gunnaril on uuel aastal julgust lõpetada platvormi pakkumine neile, kes seda ei vääri või on suisa kurjategijad,» märkis Martinson.

Postimees sulgeb 1. veebruarist anonüümse kommenteerimise võimaluse ja lubab edaspidi kommenteerida vaid registreeritud kasutajatel.

Ekspress Grupi omanik Hans H. Luik ütles eelmise nädala lõpus kommentaariks Postimehe otsusele, et sarnane samm oleks Delfi seisukohalt põhjendamatult elitaarne.

Luik selgitas, et nagu valimistel on hääl kõikidel, sealhulgas riiakatel või võimu vastu protestivatel valijatel, nii peab massimeedia demokraatlikult hääle andma erinevate lugejaskonna kihtide esindajatele. Täielik tsensuur anonüümses kommeentaariumis on Luige sõnul aga erandjuhtum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles