Möödunud aasta lõi mitmel pool Eestis soojarekordeid

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu olid eriliselt soojad aasta esimesed ja viimased kuud. Suvist rannailma paraku kuigi palju nautida ei saanud.
Mullu olid eriliselt soojad aasta esimesed ja viimased kuud. Suvist rannailma paraku kuigi palju nautida ei saanud. Foto: Jaanus Lensment

Möödunud aasta oli Eestis viimase ligi poole sajandi kõige soojem – kui keskmine temperatuur on aastate jooksul püsinud kuue kraadi ringis, siis mullu oli Eesti aasta keskmine õhutemperatuur tervelt 7,6 kraadi.

Peaaegu sama soe oli 2008. aastal, mil Eesti aasta keskmine õhutemperatuur oli 7,4 kraadi. Viimase ligi 50 aasta jooksul ehk alates 1961. aastast on kõige jahedam olnud 1987. aasta, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli 3,5 kraadi, edastas ilmateenistus oma möödunud aasta ülevaates.

Eesti aasta keskmine õhutemperatuur viimase 54 aasta jooksul. Allikas: Riigi Ilmateenistus.
Eesti aasta keskmine õhutemperatuur viimase 54 aasta jooksul. Allikas: Riigi Ilmateenistus. Foto: Kuvatõmmis

Eriliselt sooja kliimaga paistsid mullu silma aasta kolm esimest ning kaks viimast kuud, mis olid normist tunduvalt soojemad. Kui jaanuar, veebruar, märts ja november olid aastate keskmisest kolm kuni neli kraadi soojemad, siis detsember oli normist tervelt viis kraadi soojem.

Mõnes ilmajaamas, kus vaatluste rida on peaaegu sajandipikkune, pole nii sooja aastat varem esinenud. Sellisteks jaamadeks olid näiteks Tallinn ja Võru.

Tallinnas oli aasta keskmine õhutemperatuur 7,5 kraadi, mis on normist poolteist kraadi enam. Kusjuures, alates 1920. aastast pole nii sooja aastat varem esinenudesinenud. Kõige jahedam oli Tallinnas aga 1942. aasta, mil aasta keskmine õhutemperatuur oli vaid 2,6 kraadi.

Ka Võrus oli mullune aasta rekordiliselt soe. 2015. aasta keskmine õhutemperatuur oli 7,6 kraadi, mis on samuti normist poolteist kraadi rohkem. Kõige jahedam aasta on Võrus olnud 1956, mil aasta keskmine õhutemperatuur oli 3,3 kraadi.

Kõige soojem oli möödunud aasta Vilsandil, kus aasta keskmine õhutemperatuur oli 8,8 kraadi (norm 7,1 kraadi). Peaaegu 150 aasta pikkuses vaatlusreas, milles küll esineb mõningaid andmelünki, on see kõige soojem aasta. Kõige jahedam on Vilsandil olnud 1871. aasta, mil aasta keskmine õhutemperatuur oli 2,4 kraadi.

Ka Tartu poolteise sajandi pikkuses vaatlusreas pole nii sooja aastat varem olnud. Tartu aasta keskmine õhutemperatuur oli 7,4 kraadi, mis on normist 1,6 kraadi rohkem.

Kõige jahedamad on Tartus olnud 1867. ja 1875. aasta, mil aasta keskmine õhutemperatuur oli 2,4 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles