Laevakaitsjad mõisteti viieks aastaks vangi

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastest laevakaitsjad pärast kautsjoni vastu vabanemist.
Eestlastest laevakaitsjad pärast kautsjoni vastu vabanemist. Foto: Tairo Lutter

India Tuticorini kohus mõistis 14 eestlasest laevakaitsjat viieks aastaks vangi.

Eesti välisministeeriumist kinnitati Postimehele, et mehed mõisteti viieks aastaks vangi. Pärast otsuse väljakuulutamist viidi laevakaitsjad otse kohtusaalist vanglasse. «Tegutseme, et nad võimalikult kiiresti koju saaks,» teatas välisministeerium.

Täna pärastlõunal teatas välisministeeriumi esindaja, et ka kirjalik kohtuotsus on ametlikult edastatud ning advokaadid on asunud seda analüüsima. Ministeerium on laevakaitsjate lähedasi otsusest teavitanud.

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul oli kohtu otsus ootamatu. «Inimlikult muidugi ma lootsin positiivset lahendit, kuid otsusest olenemata tegutseme meeste koju naasmise nimel edasi,» sõnas välisminister. Tema kinnitusel parutatakse edasisi samme ka India ametivõimudega, seal hulgas India suursaadikuga Eestis.

Postimehele teadaolevalt uuritakse praegu armuandmise protseduuri ja kohtuotsuse edasikaebamise võimalusi. Samuti uuritakse, kas laevakaitsjaid saaks kautsjoni vastu vabastada. India suursaadik Eestis ja Soomes Ashok Kumar Sharma kinnitas oktoobris, et isegi kui kohus peaks mõistma 14 laevakaitsjat süüdi, annab India valitsus neile armu.

Laevakaitsjad pidid kohtuotsust ootama üle kahe aasta. India Tamil Nadu osariigi politsei pidas 2013. aasta 18. oktoobril kinni piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle seas on ka 14 Eesti kodanikku. Lisaks kuulus laeva meeskonda India, Suurbritannia ja Ukraina kodanikke.

Detsembris esitati meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Laevakaitsjate süüasja arutamine läbis mitu kohtuastet. Tänavu juuli keskel saatis India ülemkohus süüasja arutamiseks tagasi Tuticorini kohtusse, määrates protsessi pikkuseks kuus kuud, seega peab kohtuprotsess läbi saama hiljemalt jaanuari keskpaigaks.

Seda, kas tänane kohtuotsus edasi kaevata, peavad laevakaitsjad otsustama 90 päeva jooksul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles