Tambre hoiatavatest SMSidest: loodame mõistvale suhtumisele

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uimastitarvitajad hakkavad saama politseilt umbes sellise tekstiga sõnumeid.
Uimastitarvitajad hakkavad saama politseilt umbes sellise tekstiga sõnumeid. Foto: Pm

Politsei plaan hakata sel aastal «pühapäevatarvitajatele» telefonidesse hoiatavaid tekstisõnumeid saatma on tekitanud sotsiaalmeedias elavat vastukaja. Politsei toonitab, et SMSide eesmärk ei ole kellegi karistamine, vaid inimeste teadvustamine sellest, et Eestis on narkootiliste ainete tarvitamine keelatud ja seadused kehtivad kõigile.

Põhja prefektuuri kiriminaalbüroo juht Urmet Tambre rääkis täna Vikerraadio saates Uudis+, et narkoprobleem on Eestis tõsine - ainuüksi fentanüülisõltlasi on meil umbes 10 000. Politsei prioriteediks on vähendada fentanüüli pakkumist. «Meil on vaja suhtumise muutust. Et kõik saaksid aru, et narkomüük trepikojas ei ole aktsepteeritav,» ütles Tambre.

Möödunud nädalal selgus, et politsei hakkab saatma uimastite «pühapäevatarvitajatele» telefonidesse hoiatavaid tekstisõnumeid. Ettepanek tekitas sotsiaalmeedias palju hämmeldust.

Pühapäevatarvitajate all peetakse Tambre sõnul silmas inimesi, kes igapäevaselt narkootikume ei tarvita. «Räägime pidulistest, kes korra kuus või nädalas erinevaid aineid tarvitavad,» selgitas ta.

Otse diilerilt enamasti narkootikume ei saada, sest diileri ja tarvitaja vahel on pikk ahel. Tambre selgitas, et SMSide eesmärk ongi lõhkuda see ahel, et need, kes diileri numbrit ei tea, ei saaks seda ka kunagi teada.

«Me loodame, et need vahelülid, olgu seal vahel viis või kümme inimest, et keegi neist mõtleb ümber ja ütleb sõbrale, et ma ei anna sulle telefoninumbrit või ei hangi seda ainet,» ütles Tambre. Siinjuures on tema sõnul oluline, et inimene saaks aru, et narkootikumide hankimine on kuritegu.

Tambre märkis, et diilereid politsei üldjuhul teab ning selles ei olegi probleem. «Peame aastas kinni üle 300 diileri. Meie eesmärk ei ole kindlasti kõiki, kes diilerist allpool on, karistama hakata. Ja me loodame mõistvale suhtumisele. Me ei soovi, et Eestis oleksid väga paljud väärteo- või kriminaalkorras karistatud,» lisas Tambre, et SMS-kampaania eesmärk on ikkagi inimeste teadvustamine.

Tema sõnul on viimased operatsioonid näidanud, et põhiprobleem ongi teadmatus. «Näiteks kui käisime ühes ööklubis, siis inimesed ei teadnud, et nad panevad narkootikume edasi andes toime kuriteo,» märkis ta.

Narkootikumide vahendamine on raske kuritegu, mille eest on ette nähtud vabaduse kaotus. «Keskmiselt kaotatakse vabadus 6-8 aastaks,» märkis Tambre. «Kui narkootikume omatakse suures koguses, räägime kriminaalvastutusest. Väikeses koguses narkootilise aine omamine on väärtegu. Ei ole harvad juhud, kui peame maanteel auto kinni ja leiame sealt väikeses koguses narkootilisi aineid,» lisas ta.

Tambre märkis, et SMS-kampaania käivitub loodetavasti selle aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles