10 uudist, mida võiksid teada: esmaspäev, 11. jaanuar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Laevakaitsjad mõisteti viieks aastaks vangi

    Eestlastest laevakaitsjad pärast kautsjoni vastu vabanemist. Foto: Tairo Lutter

    India Tuticorini kohus mõistis 14 eestlasest laevakaitsjat viieks aastaks vangi.

    OLULIST

    • «Inimlikult muidugi ma lootsin positiivset lahendit, kuid otsusest olenemata tegutseme meeste koju naasmise nimel edasi,» sõnas välisminister.

    • Detsembris esitati meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

    Lõputust kadalipust India kohtutes loe postimees.ee-st

  2. David Bowie suri pärast 18 kuud kestnud võitlust vähiga

    David Bowie oma viimases videos «Blackstar». Foto: Scanpix

    Legendaarne inglise laulja David Bowie suri eile pärast 18 kuud kestnud vähihaigust.

    OLULIST

    • Bowie pressiesindaja kinnitas täna hommikul, et kuulus muusik lahkus pärast 18-kuulist ägedat vähihaigust, olles ümbritsetud pereliikmetest.

    • Bowie poeg Duncan Jones, keda tuntakse ka kui Zowie Bowie, kinnitas Twitteris oma isa surma öeldes, et tegemist on kurva, kuid tõese uudisega.

    Legendaarsest muusikust loe postimees.ee-st

  3. «Vehkleja» jäi Kuldgloobuseta, võitis Ungari «Sauli poeg»

    Parima mitte-inglisekeelse filmi Kuldgloobuse võitis Ungari film «Sauli poeg». Foto: Scanpix

    Täna toimus Los Angeleses 73. Golden Globes ehk Kuldgloobuste auhinnagala, kus parima võõrkeelse filmi kategoorias kandideeris Soome-Eesti «Vehkleja». Võitjaks kuulutati ungarlaste «Sauli poeg».

    OLULIST

    • Hollywoodi punasel vaibal esindasid «Vehklejat» režissöör Klaus Härö, peaosatäitja Märt Avandi ning produtsendid Kai Nordberg ja Kaarle Aho.

    • Suurejoonelist galat juhtis Briti koomik Ricky Gervais. Kuldgloobuseid jagab alates 1943. aastast Hollywood Foreign Press Association.

    Kõigi Kuldgloobuste laureaate vaata postimees.ee-st

  4. Savisaare kuriteokahtluses paljastub uus episood

    Pildil Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

    Isegi ametist kõrvaldatuna end endiselt Tallinna linnapeana tundva Keskerakonna juhi Edgar Savisaare nelja episoodiga altkäemaksuvõtmise kriminaalasjas on senine uurimine viinud uue kuriteokahtlustuseni.

    OLULIST

    • Antud kriminaalasjas on oodata uut infot, kuriteokahtlustust, mis võib Postimehe andmetel olla seotud Savisaare saladusliku Šveitsi pangakontoga.

    • Savisaare juhtumiga tegelevad riigiprokuratuur ja kaitsepolitsei üritavad minevikust õppida, kuid liigne uurimistoimingutega kiirustamine tähendaks rohmakust. Seda ei saa uurijad endale lubada.

    Savisaare kriminaalasjast loe postimees.ee-st

  5. Siret Kotka: eks see ole meestevaheline õiendamine

    Riigikogu liige ja Keskerakonna aseesimees Siret Kotka ei soovinud erakonna aasta esimesel tööseminaril juhtunut täiendavalt kommenteerida, pidades hiljem alkoholijoobes rooli istunud Dmitri Dmitrijevi ja Martin Repinski vahel tekkinud tüli meestevaheliseks asjaks.

    OLULIST

    • «Ma arvan, et meedias on sellest nii palju räägitud, et ma ei hakka isegi rohkem rääkima. Eks see ole meestevaheline õiendamine,» lausus Kotka.

    • Reps teatas, et fraktsiooni koosolekul otsustati, et järgmistel tööseminaril nad alkoholi üldse ei pruugi. «Keskerakond otsustas, et tööseminarid on järgmistel kordadel sellised, et kõik võtavad kaasa mahlapaki,» muigas ta.

    Kirgedest Keskerakonnas loe postimees.ee-st

  6. Lasteaias võib käia tasuta või maksta iga kuu hiigelsummasid

     

    «Tooge kõik oma lapsed Orissaare kenasse lasteaeda,» esitas Orissaare vallavanem Vello Runthal ajakirjanikule rõõmsa kutse küsimuse peale, kui suur on nende vallas lasteaiatasu. Kümme eurot ühe lapse pealt tundub kui unelm Tartu lapsevanematele, kes maksavad iga kuu üle 64 euro lasteaia kohatasu.

    OLULIST

    • Tartu Postimees kogus kokku andmed kõigi Eesti omavalitsuste kohta, et näha, kui suur on lasteaiatasu riigi eri paigus.

    • Tartu lapsevanemate postkasti potsatab lasteaiaarve ka kuumadel suvekuudel, kui kogu lasteaiapere puhkab.

    Ülevaadet lasteaiatasudest kogu Eestis loe postimees.ee-st

  7. Mis juhtus Kölnis? Saksa kripo teab: tegu on araabia maades teada nuhtlusega taharrush gamea

    Naistevastase vägivalla vastu protestijad eile Kölni katedraali ees. Foto: Scanpix

    Saksa föderaalkriminapolitsei (BKA) teatas, et hakkab Kölni uusaastaöö sündmuste järel võitlema nähtusega, kus naisi grupiviisiliselt seksuaalselt ahistatakse. Araabia maades on selline asi juba pikalt probleemiks olnud ning seda tuntakse seal nime all taharrush gamea.

    OLULIST

    • «Selliseid kuritegusid sooritavad noorte meeste grupid ning kohalike politseijõudude teatel toimuvad need enamjaolt suurte rahvakogunemiste, näiteks demonstratsioonide, ajal. Rünnakud ulatuvad seksuaalsest ahistamisest vägistamiseni.»

    • Kogutud info põhjal otsustab BKA, millised meetodid võetakse kasutusele, et nähtusega üleriiklikult võidelda.

    Uudsest kuriteoliigist loe postimees.ee-st

  8. Kanal 2 võib koos sõsarkanalitega Starmani võrgust lahkuda

    Kuigi Starman on viimastel aastatel korduvalt hindu tõstnud, ei ole ettevõtte maksed teleprogrammide eest Kanal 2-le muutunud, mistõttu võib Kanal 2 koos sõsarkanalitega lähiajal Starmani võrgust lahkuda.

    OLULIST

    • «Hind on olnud Kanal 2 jaoks väga kaua aega ühes kohas - suisa viimased kolm aastat - ning soovime hinnatasemega edasi liikuda. Teenuseid on juurde tulnud, samuti on Starman oma klientidele märkimisväärselt hinda tõstnud. Telekanalina soovimegi näha, et kui teleprogrammide edastaja tõstab televaatajatele hindu, siis tuleb väärtustada samaaegselt ka seda sisu, mida pakutakse.»

    • «Veidrad kuuldused, ei oska öelda, kust need on tulnud. Mis puudutab Kanal 2, siis meil kõik lepingud kehtivad ja meie teada on kõik ilus. Me küll arutame positsioone, mis on seotud teenustega, kuid ei tunne, et peaksin neid meedia vahendusel avama.»

    Ettevõtete vägikaikaveost loe postimees.ee-st

  9. Ares ja Kosel alustavad tööd uued kiiruskaamerad

    Kiiruskaamera Kosel. Foto: maanteeamet

    Kose alevikus Harjumaal ja Are alevikus Pärnumaal alustavad täna keskpäeval tööd uued kiiruskaamerad piirkiirusega 50 km/h, et tõsta maanteed ületavate jalakäijate ohutust.

    OLULIST

    • «Loendasime maanteed ületavate jalakäijate arvu ja teostasime tegelike kiiruste mõõtmist, mille tulemusena oli selge, et meil tuleb jalakäijate ohutuse tagamiseks rahustada liiklust nii Ares kui ka Kosel püsiva lahendusega.»

    • Ares alustavad tööd kaks, Kosel üks kiiruskaamera. «Kosel pidime Tartu-Tallinn suunal piirduma kiirustablooga, sest antud asulasisesel lõigul ei olnud kaamerakabiini paigaldamiseks sobilikku füüsilist asukohta.»

    Uutest kiiruskaameratest loe postimees.ee-st

  10. UURING: prostituudiks satuvad Eestis enamasti vägivalda ning vaesust kogenud tüdrukud

    Foto: Scanpix

    «Meil ei lubatud külmutuskapist toitu võtta. Kogu toit oli igaks päevaks jagatud portsjoniteks,» kirjeldas üks küsitletud prostituutidest prominentses uuringus oma lapsepõlve. «Me ei tohtinud võtta veel ühte leiva-, vorsti- või juustuviilu, sest isa pidi selle tööle lõunasöögiks kaasa võtma. Olime loomulikult näljased.» Lõviosa kehamüügiga tegelevatest naistest on pärit peredest, kus on olnud pidev rahamure või vägivald, sealhulgas tüdruku seksuaalne ärakasutamine lapseeas.

    OLULIST

    • Aasta tagasi Eestisja Lätis läbi viidud uuringus «Inimkaubandusse värbamine ja naise kujutamine meedias» tõdetakse siiski, et enamik naisi, kes selle töö valivad, on sunnitud seisus – nende haridus ja sotsiaalsed oskused ei võimalda leida tööd, millega nad suudaksid end normaalselt ära elatada.

    • Ühe teise Eestis läbi viidud uuringu järgi on 20 protsenti prostitutsiooniga tegelevatest naistest olnud lapsena seksuaalselt väärkoheldud – enamasti kas kasuisa või peretuttava poolt.

    Karmist uuringust loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles