PPA hakkab väljasaadetavaid veebruaris majutusasutustesse paigutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harku kinnipidamiskeskus.
Harku kinnipidamiskeskus. Foto: Sander Ilvest

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) on saanud hinnapakkumised Tallinna, Narva ja Lõuna-Eesti majutusettevõtetelt Eestist väljasaadetavate inimeste lühiajaliseks majutamiseks ning loodab teenuse käivitada veebruaris.

«Lepingu sõlmimise aeg ja majutusteenuse võimaldamine jääb eeldatavasti veebruari, kuna üks kuu on hanke- ja lepingutalitusel lepingu sõlmise aeg,» ütles PPA teabehaldus- ja menetlusosakonna migratsioonibüroo projektijuht Ege-Lii Luik esmaspäeval BNS-ile.

PPA kuulutas hanke riigist väljasaadetavatele majutuse leidmiseks välja novembris, kuid kuu aja jooksul ei laekunud sellele ühtegi pakkumist. Seejärel saatis PPA lepingupartneri leidmiseks majutusettevõtetele hinnapäringud, millele sai ka kõigist regioonidest - Tallinnast, Narvast ning Tartu ja Põlva piirkonnast - eelmisel nädalal vastused.

«Igast piirkonnast küsiti neljalt majutusettevõttelt hinnapäring. Igast piirkonnast tuli vähemalt kaks vastust. Ühelt ettevõttelt küsitakse täpsustusi,» rääkis Luik esmaspäeval.

Luik rõhutas, et majutusteenus käivitatakse väljasõidukohustuse ja sissesõidukeelu seaduse sätte rakendamiseks nendele inimestele, kes on saanud riigist lahkumisettekirjutuse, kuid kellel puuduvad vahendid lahkumiseni jäävaks ajaks ise endale majutust leida. Seni on need inimesed ööbinud riigi sotsiaalpindadel.

«Seaduse kohaselt võib PPA korraldada viibimisaluseta välismaalase, kellel puuduvad piisavad rahalised vahendid, majutamise, kui see on vajalik humaansetel kaalutlustel või haavatava isiku kaitseks,» ütles Luik.

Luige sõnul on pakkumise teinud ettevõtted majutusasutused, mis suudavad väljasaadetavatele pakkuda teenusi vastavalt hanke tingimustele - nii ööbimist, kui ka söömis- ja pesemisvõimalusi.

PPA esindaja sõnul ei hakata sellist majutust pakkuma suurele hulgale inimestele, vaid ainult üksikutele abivajajatele. Kui siiski juhtub, et üks majutusasutus ei suuda kõiki oma piirkonna abivajajaid teenindada, siis jätab PPA endale lepinguga võimaluse pöörduda ka teise majutusettevõtte poole.

Majutust otsiti Tallinnas, Narvas ja Lõuna-Eestis seetõttu, et need on peamised suunad, kust võivad Eestisse siseneda illegaalsed immigrandid ning kust nad ka seetõttu riigist välja saadetakse.

«Pean oluliseks ka rõhutada, et projekti kaasrahastab Euroopa Liidu Varjupaiga-, Rände- ja Integratsioonifond ning siseministeerium,» lisas PPA esindaja.

Teenuse maksimaalne kestus on kuni 30. juunini 2018 ja eelarve 14 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles