Ahistamine araabia stiilis ehk mis on taharrush gamea?

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Oma südames oleme solidaarsuses teiega, me keeldume vägivallast ja loodame, et võtate vastu meie vabandused.»  Migrantide loosung Kölni katedraali ees.
«Oma südames oleme solidaarsuses teiega, me keeldume vägivallast ja loodame, et võtate vastu meie vabandused.» Migrantide loosung Kölni katedraali ees. Foto: AP/Scanpix

«Äkitselt hakkasid need mehed meie ümber meid käperdama. Nad katsusid meid seljalt ja rabasid  jalge vahelt.» See on väikene katke ühe vana-aastaõhtul Saksamaal Kölnis massiahistamise ohvriks langenud naise meenutustest – meenutustest araabia maailmas levinud fenomenist, mida nimetatakse taharrush gamea. 

Taharrush gamea (eestikeelses tekstis vahel ka taharrush jamaei) ehk «kollektiivne ahistamine» – see araabiakeelne termin jõudis seoses Kölni ahistamisskandaaliga ka Eesti meediasse. Just selle väljendiga iseloomustas sisserännanutest koosnenud meestejõukude ligiajamist ligi sadakonnale kohalikule naisele Saksamaa föderaalkriminaalpolitsei (BKA).

«Selliseid kuritegusid panevad toime noorte meeste rühmad, enamasti siis, kui käivad suured rahvakogunemised – nagu meeleavaldused. Need võivad ulatuda seksuaalsest ahistamisest kuni vägistamiseni.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles