Kaitsevägi esitles uusi soomukeid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsevägi esitles täna Männiku harjutusalal uusi Hollandist hangitavaid soomukeid Sisu XA-188.

«Uue põlvkonna soomukite hankega astub Eesti kaitsevägi suure sammu edasi eelkõige manöövervõime kasvatamisel, suurendades üle kahe korra oma soomukite arvu,» ütles
kaitseminister Jaak Aaviksoo soomukite esitlusel. «Suure tähendusega on soomukid ka Eesti sõduritele Afganistanis, sest topeltpaksusega soomus kaitseb meie mehi raskekuulipildujate tule ja improviseeritud lõhkekehade eest palju kindlamini kui varem,» vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja Aaviksoo sõnu.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsa sõnul saab esimese allüksusena uued soomukid Eesti jalaväekompanii Afganistanis. «Eesti sõdurid, kes on pidevalt lahingkontaktides, peavad saama kõige parema varustuse ja relvastuse, mida Eestil on anda,» ütles kindralleitnant Laaneots.

Kuni aastani 2015 saab kaitsevägi Hollandist 81 uut soomustransportööri. Uutel soomukitel on varasematest oluliselt tugevam soomus, mis peab vastu kuni 14,5 millimeetrise kaliibriga relvade tulele ning samuti vastupidavam põhjasoomus kaitseks isevalmistatud lõhkekehade ja maamiinide eest. Senisest enam on kaitstud soomuki kuulipildur, kes kasutab kuulipildujat soomuki seest.

Enne Eestile üle andmist läbivad soomukid Hollandis hoolduse, lisaks annavad hollandlased kaasa varuosi, spetsiaaltööriistu ja täiendkoolituse soomukite kasutajatele, instruktoritele ning mehhaanikutele. Sarnasus varasemate soomukitega XA-180 võimaldab uute soomukite sujuvat kasutusele võttu ning lihtsustab remonti ja hooldust.

Praeguseks on Eestisse jõudnud kaks soomukit, 13 soomukit antakse üle Afganistanis lähiajal. Viimaste seas on lisaks jalaväe soomustransportööridele kaks juhtimis- ja kaks meditsiinisoomukit.

Ostetavad soomukid on toodetud aastatel 1998 ja 1999. Hanke lõppedes 2015. aastal on Eestil  olemas kahe mehhaniseeritud pataljoni jaoks vajalikud soomustransportöörid.

Lisaks Hollandist ostetud soomukitele PASI XA-188 saab Eesti jalaväekompanii Afganistanis Ameerika Ühendriikidelt sõjalise abi korras uued 81-mm miinipildujad ja droonid Raven.

Sisu XA tüüpi soomukid on Soomes valmistatud kuuerattalised jalaväe soomustransportöörid, mis olid algselt mõeldud Soome kaitsejõududele. Soomuki loomisel olid tähtsal kohal kasutusmugavus, lihtne ehitus ning madalad hoolduskulud.

2004 - 2005. aastal ostis Eesti Soomest 60 Pasi soomustransportööri XA-180 EST, mis on praegu Scoutspataljoni käsutuses ja ISAF-i missioonil Afganistanis.

Soomustransportööride hankega täidetakse üks Sõjalise kaitse arengukava 2009-2018 eesmärkidest ehk 1. jalaväebrigaadis soomustatud sõidukite arvu suurendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles