Euroliit kaebas Eesti ja Poola Euroopa kohtusse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
European Commission
European Commission Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon kaebab Eesti ja Poola Euroopa Liidu keskkonnaalaste õigusaktide rakendamata jätmise pärast Euroopa Kohtusse.

Hoolimata käimasolevate rikkumismenetluste käigus mõlemale riigile esitatud põhjendatud arvamustest, ei ole need liikmesriigid siiani riigi tasandil vastu võtnud ruumiandmete infrastruktuuri käsitlevaid õigusakte, vahendas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse pressiesindaja.

Vastavad õigusaktid oli vaja vastu võtta 15. maiks 2009. Seetõttu on Euroopa Komisjon otsustanud ELi keskkonnavolinik Janez Potočniki soovitusel algatada kohtumenetluse.

Õigusaktide kohaselt pidid liikmesriigid jõustama ruumiandmete infrastruktuuri käsitleva direktiivi täitmiseks vajalikud õigus- ja haldusnormid enne 15. maid 2009.

Kuigi põhjendatud arvamused on saadetud Poolale 2009. aasta novembris ja Eestile 2010. aasta jaanuaris, ei ole nendes liikmesriikides kõnealust direktiivi riigi õigusaktidesse veel täielikult üle võetud ning seetõttu algatab komisjon Euroopa Kohtus vastava kohtumenetluse.

Euroopa Ühenduse ruumiandmete infrastruktuuri (INSPIRE) käsitleva direktiiviga 2007/2/EÜ püütakse lihtsustada keskkonnaalastele ruumiandmetele juurdepääsu ja hõlbustada nende andmete kasutamist. Riigiasutused peavad neid andmeid omavahel jagama kõigi keskkonnaalaste ülesannete täitmisel. Liikmesriigid peavad tagama nende andmete kasutamise praktiliste takistusteta.

Direktiiviga on hõlmatud paljud ruumiandmed, alates transpordivõrke ja haldusüksusi käsitlevast kaardistamise põhiteabest kuni sellise keskkonnaalase põhiteabeni nagu heitgaasid, keskkonnakvaliteet ja kaitsealade asukoht. Oluline on nende eri andmete kombineerimise võimalus, et saada parimat teavet selle kohta, kuidas paremini kaitsta meie ühiskonda paljude võimalike kliimamuutuse mõjude, õhusaaste ning loodusõnnetuste ja tehnoloogiliste katastroofide eest. Mida paremini kättesaadav on teave, seda kulutõhusamad on meetmed meie keskkonna kaitsmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles