Herkel: Aserbaidžaani opositsioon võiks valimisi mitte boikoteerida

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani pealinn Bakuu..
Aserbaidžaani pealinn Bakuu.. Foto: AP / Scanpix.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee viieliikmeline valimiseelne missioon Aserbaidžaanis, kuhu kuulusid Andres Herkel esimehena ja Indrek Saar, lõpetas oma töö.



Ehkki 15. oktoobril toimuvatel presidendivalimistel osaleb seitse kandidaati, on viis opositsiooniparteid teatanud valimiste boikoteerimisest.

Herkel ja Saar tõdesid missiooni lõppedes, et vaatamata kõigile raskustele «tuleb väga oluliseks pidada Aserbaidžaani lähenemist euroopalikule demokraatiale, seda eriti praeguses geopoliitilises olukorras».

Herkeli sõnul oli algusest peale selge, et ehkki opositsiooni õigusi on rikutud, ei saa boikott pälvida rahvusvaheliste organisatsioonide heakskiitu.

ENPA viieliikmelise delegatsiooni avalduses on öeldud, et kui poliitilised parteid või nende juhid ei näe selget võimalust valimised võita või nad tunnetavad, et nende õigusi on rikutud, peaksid nad oma valijate huvides ikkagi osalema.

Herkel pöördus opositsiooniliidrite poole ka isikliku avaldusega, kus väljendas kahetsust, et mitteosalemise otsuse järel on nende demokraatlikke õigusi palju raskem kaitsta kui seni ja nn klassikaline opositsioon marginaliseerub veelgi.

Ühe probleemina osutati ka sellele, et avalik huvi valimiste vastu võib osutuda madalaks.

Kolm päeva kestnud töö käigus kohtus delegatsioon kõigi registreeritud kandidaatidega, sealhulgas ametisoleva presidendi Ilham Alijeviga.

Ehkki tegemist oli kitsalt võttes valimismissiooniga ei saanud Herkeli sõnul kohtumistel võimudega mööda minna ka vangistatud ajakirjanike küsimusest.

«Augusti lõpus vabastati küll kuus poliitvangi, mida võib pidada kauaoodatud eduks, kuid palju tähelepanu äratanud ajakirjanikke nende hulgas ei olnud,» ütles Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles