10 uudist, mida võiksid teada: esmaspäev, 18. jaanuar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Tallinna ringteel juhtus raske liiklusõnnetus

    Tallinna ringteel Jüri juures põrkas kokku kolm veokit, liiklus on õnnetuspaigas tugevalt häiritud.

    OLULIST

    • Kolm veokit on ringteel kokku põrganud ja ühe veoki juht on raskelt viga saanud, ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava.

    • Sündmuskohal viibiva Postimehe fotograafi kinnitusel on tee üsna libe ja lumine. Ühe veoauto koormaks olid gaasiballoonid, mis pudenesid õnnetuse tõttu veokist välja.

    Kolme veokiga juhtunud liiklusõnnetusest loe postimees.ee-st

  2. Lambipirnide tootjad kasutavad seaduseauku ostjate eksitamiseks

    Nii mõnigi leedlamp ei vasta oma omadustelt välja reklaamitule. Foto: Arvo Meeksi / Valgamaalane

    Lambipirnide tootjad eksitavad tarbijaid, näidates lampide energiatarbimist tegelikkusest väiksemana ja heledust suuremana.

    OLULIST

    • «Keegi pole sellest puhas ja me (kõik suuremad tootjad – toim) teeme seda, et konkurentsis püsida. Vanasti panime etiketile kirja mõõtmisel saavutatud tulemuse, kuid konkurentide toodangut kontrollides selgus, et nemad näitasid oma tulemusi paremana.»

    • Turule on aga tulnud tundmatuid lambitootjaid, kelle kaup on ilmselgelt toodetud Aasias, aga pakendatud Euroopas ja jääb näitajate poolest valiku halvemasse poolde.

    Lambipirnitootjate sulitempudest loe postimees.ee-st

  3. Koolivenna mõrvanud mees ei soovinud ennetähtaegselt vanglast vabaneda

    Keijo Martin 2007. aastal kohtupingis. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

    Koolivenna tapmise eest viimased üheksa ja pool aastat trellide taga veetnud Keijo Martin ei soovinud möödunud nädalal ennetähtaegselt vanglast vabaneda ning Tartu maakohus otsustaski mehe trellide taha jätta.

    OLULIST

    • Kohus määras Martinile maksimaalse karistuse, mida karistusseadustik alaealisena toime pandud kuriteo eest võimaldab.

    • Ühtlasi leidis kõrgeim kohtuaste Martinit süüdi jättes, et muud kohtuasjas kogutud tõendid ja ringkonnakohtu otsuses sisalduvad analüüs ja põhistused ei anna alust väita, et kriminaalasja menetluse uuendamine võiks viia Martini õigeksmõistmiseni.

    Mõrtsuka vabanemissoovimatusest loe postimees.ee-st

  4. Tiia Teppan: kui palju maksab lasteaiakoht tegelikult?

    Tiia Teppan.

    Tartu Postimehes ilmunud lasteaiateemalistes artiklites («Lasteaias võib käia tasuta või maksta iga kuu hiigelsummasid» ja «Tartu näiline lastesõbralikkus», TPM 11.01) toodud info põhjal tundub, et lasteaia kohatasu teema vajab põhjalikumat selgitust. Miks on Tartu lasteaedades just selline kohatasu ja kui palju maksab lasteaiakoht linnale tegelikult?

    OLULIST

    • Praegu ei olegi Tartu lapsevanemal kohatasu poolest valdavalt vahet, kas laps käib munitsipaal- või eralasteaias-hoius.

    • Praegu moodustab lapsevanemate makstav tasu Tartu lasteasutuse kogukuludest umbes 21 protsenti, linna kanda on 79 protsenti.

    Lasteaiatasudest Tartus loe postimees.ee-st

  5. Cameron: keeleoskamatud mosleminaised võidakse deporteerida

    Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: Scanpix

    Mosleminaised, kes ei õpi inglise keelt ära piisavalt heal tasemel, võidakse Suurbritanniast välja saata, hoiatas Briti peaminister David Cameron täna.

    OLULIST

    • Cameroni sõnul võib vilets inglise keel muuta inimesed vastuvõtlikumaks Islamiriigi-suguste terroriorganisatsioonide sõnumitele.

    • «Kui keeleoskus ei parane, ei ole riiki jäämine tagatud,» ütles peaminister usutluses BBC raadiole. «Ka meie riiki saabuvatel inimestel on kohustused.»

    Cameroni ootamatult julgest avaldusest loe postimees.ee-st

  6. Eesti ässa tabas maailma kiireimal rajal valus kukkumine

    Müncheni rada, kus püstitati uisukrossisarja uus kiirusrekord. Foto: Red Bull Content Pool

    Üle-eelmisel nädalavahetusel kihutasid maailma uisukrossiässad Saksamaal Münchenis selle spordiala maailma kõige kiiremal rajal. 22. kohaga lõpetas võistluse ka Eesti ainuke sõitja Mark Taru, kes hoiab üldarvestuses tublit 14. kohta. Seniseid tulemusi varjutas aga raske kukkumine Saksamaal – põlvevigastuse tõttu jäi Tartu noormees kindlasti järgmisest võistlusest kõrvale, kuid hooaega loodab Taru siiski jätkata.

    OLULIST

    • «Eks just enne kvalifikatsioonisõitu juhtunud kukkumine andis seal korralikult tunda – õlga ei saanud üldse liigutada ja stardis oli raske end väravast korralikult välja lükata. Seega, finaalides ei olnud mul mingeid ootusi ja jäin kokkuvõttes selle kohaga väga rahule.»

    • Nimelt oli 370 meetri pikkune olümpiastaadioni kõrvale ehitatud rada uisukrossimaailma senine kõige kiirem rada – kui keskmiselt kihutavad sõitjad alla 50 km/h, siis Saksamaal mõõdeti ameeriklase Maxwell Dunne’i tulemuseks koguni 82 km/h.

    Hullumeelsest spordialast loe postimees.ee-st

  7. Suur skandaal: tõendid viitavad kokkuleppemängudele tipptennises

    Tennis. Foto: Scanpix

    Väljaanded BBC ja BuzzFeed News kirjutavad, et salajased materjalid viitavad kokkuleppemängudele tipptennises.

    OLULIST

    • BBC teatel on viimase kümnendi jooksul 16 mängijat maailma edetabeli 50 parema seast kahtlustuste kohaselt osalenud kokkuleppemängudes.

    • Kriitikute sõnade kohaselt ei tee ATP probleemi lahendamiseks suurt midagi ning pigem üritatakse probleem maha vaikida.

    Tennisemaailma raputavast kokkuleppemängude skandaalist loe postimees.ee-st

  8. Politseinik turgutas hüljatud vastsündinu imetades taas elule

    Maailma meedias kiidetakse tublit politseinikku, kes aitas metsa jäetud vastsündinu taas elule turgutada, andes talle rinnapiima. «Ma olen ise imetav ema ja tean, mida beebid vajavad,» selgitas politseinik Luisa Fernanda Urrea.

    OLULIST

    • Haiglas diagnoositi titel alajahtumine ning tõdeti, et tegu oli vastsündinuga, kellel oli isegi nabanöör veel küljes.

    • Õnneks on beebiga nüüd kõik korras ning võimud tegelevad aktiivselt lapse ema otsimisega, keda ootavad tõenäoliselt karmid süüdistused.

    Vastsündinu päästnud politseinikust loe postimees.ee-st

  9. Võida väärt Eesti kirjandust

    Raamatuloosimine. Foto: PM kollaaž

    Postimehe koostööpartner Apollo selgitab välja, millised on parimad 2015. aastal ilmunud Eesti autorite raamatud. Postimees toetab seda ettevõtmist ja loosib omalt poolt välja neli väärt raamatut: Stig Rästa «Minu Kennedy», Olavi Ruitlane «Vee peal», Valdur Mikita «Lindvistika ehk metsa see lingvistika», Andrus Kivirähk «Oskar ja asjad»

    OLULIST

    • Loosimises osalemiseks tee nii: kõigepealt täida Apollo kodulehel ankeet ja märgi ära, millised on sinu meelest Eesti eelmise aasta parimad raamatud.

    • Kirjuta aadressile hendrik.alla@postimees.ee, kes on sinu meelest läbi aegade Eesti parim kirjanik ja miks. Tähelepanu! E-kirja teemareale peab olema märgitud: «minu lemmikkirjanik», muidu ei osale kiri loosimisel.

    Raamatuloosist lähemalt loe postimees.ee-st

  10. Matapera külas käivad söögilaual kummalise välimusega linnud

    Kummaline lind Matapera külas.

    Viljandi vallas asuvas Matapera külas käivad ühel lindude söögilaual kaks kummalist lindu, kellesarnaseid varem siin kandis nähtud pole. 

    OLULIST

    • Viljandi vallas Matapera külas elav Johannes Türk märkas kaht lindu, kelle sulestik oli vaid valge ja kollane ning jalad ja nokk roosad, oktoobris. Sealtpeale on nad peaaegu iga päev käinud lindude söögilaual ning nokkinud teri ja pekki nagu teisedki tihased.

    • Pärast fotode uurimist jõudsid ornitoloogid seisukohale, et Viljandi vallas Mataperas pildistatud kaks kolla-valget lindu on leukistlikud rasvatihased, kellesarnaseid pole linnuhuvilised Eestis varem näinud.

    Eesti aasta linnuks kuulutatud rasvatihase leukistlikust variandist loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles