Tulevikus ei pruugi salasõnu enam vaja minna

Kuldar Kullasepp
, reklaamtoodete ja eriprojektide juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetis kasutatav salasõna ei tohiks olla selline, mida on lihtne ära arvata. Ka järjestiku paiknevad klahvid on lihtsalt murtav salasõna.
Internetis kasutatav salasõna ei tohiks olla selline, mida on lihtne ära arvata. Ka järjestiku paiknevad klahvid on lihtsalt murtav salasõna. Foto: Reuters/ScanPix

Google’i emaettevõte Alphabet arendab oma laboratooriumides projekti nimega «Abacus». Selle salapärase idee taga seisneb keerukas süsteem, mille lõpptulemus peaks olema kasutaja jaoks ülimalt lihtne ja mugav – oma nutiseadmesse ja seal kasutatavatesse teenustesse ja rakendustesse sisse logimiseks ei peaks enam kunagi sisestama kasutajanime ja salasõna, vaid seade lihtsalt teab, et seda kasutad sina ja mitte keegi teine.

Nagu kirjutab tehnoloogiaportaal Engadget, siis «Abacuse» n-ö tuumaks on trust score, mida võib tõlkida ka kui usalduse kogusummat, mis koosneb paljudest erinevatest faktoritest ning on seotud kasutaja jälgimise ja tema tegevuse analüüsimisega.

«Abacus» on niivõrd täpne, et seadme sattumisel kellegi teise kätte saab süsteem sellest kohe aru ja piirab seadme kasutusvõimalusi. Sisuliselt tähendab see näiteks, et kui annad telefoni sõbra kätte, siis ta ei saa seda kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles