Tallinna transpordikool peab uksed sulgema

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika ajalooga auruvedur Tallinna Transpordikooli õuel.
Pika ajalooga auruvedur Tallinna Transpordikooli õuel. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna transpordikool peab õpilaste vähesuse tõttu oma uksed kinni panema, kool liitub tulevast õppeaastast mõni kilomeeter eemal asuva Tallinna tööstushariduskeskusega.

Haridusminister Jürgen Ligi allkirjastas üleeile käskkirja, millega liidab transpordikooli tööstushariduskeskusega. Ühtlasi tähendab see transpordikooli tegevuse lõpetamist.

Haridusministeerium põhjendab otsust õppijate arvu vähenemisega ja vajadusega muutunud tingimustes tõhusamalt kasutada kutsehariduse ressursse, seal hulgas õpetajaid, õppebaase ning õppevahendeid ja -seadmeid. Tõepoolest, ka kõik numbrid kinnitavad, et kutseõppurite arv on iga aastaga vähenenud - kui 2009/10. õppeaastal omandas kutseharidust 28 363 õppijat, siis viis aastat hiljem oli kutsehariduses 3126 õppijat vähem.

Kooli sulgemise otsus ei meeldinud aga transpordikooli vilistlastele, kes saatsid täna ministeeriumile ühispöördumise, milles palutakse sulgemise otsus üle vaadata. «Selles õppeasutuses said kõik õpilased, nii endised kui ka praegused, saavad praegu ja hakkavad saama teadmisi väga heal tasemel, mis aitavad neil edaspidi elus hakkama saada! Kõrge tasemega õppejõud võivad jääda töökohast ilma, mis paneb meid, nii kõiki õpilasi kui ka õppejõudusid, väga muretsema,» seisab pöördumises.

«Tühjade ja pooltühjade koolide hoidmine on kaunis mõttetu tegevus ja raha raiskamine.»

Transpordikooli direktor Valeri Aava otsuse peale vimma ei kanna ja sõnas, et mõistab otsust igati. «Otse loomulikult on see põhjendatud, õpilasi ei jätku ju kõigile. Tühjade ja pooltühjade koolide hoidmine on kaunis mõttetu tegevus ja raha raiskamine,» ütles kooli juht Postimehele.

Ta selgitas, et täna õpib koolis õpilasi umbes 700 ringis, võib-olla vähemgi – neist 200 on infotehnoloogia poolel ja ülejäänud logistikapoolel. «Ütleme nii, et iga aastaga on sadakond õpilast vähemaks jäänud. Ka kooli majandamine läheb keeruliseks, kui õpilasi nii vähe on,» lisas Aava.

Direktor ütleb sedagi, et võib-olla oleks kool tulnud sulgeda juba varem või koolide arendamisi teistmoodi planeerida. Tema sõnul kimbutab õpilaste vähesus teisigi Tallinnas tegutsevaid kutsekoole, näiteks tööstushariduskeskust, ehituskooli ja teeninduskooli.

Tööstushariduskeskuse alla kolides jäävad transpordikooli erialad alles, neid saab tulevast õppeaastast lihtsalt teisel aadressil õppida. Küll aga on pika ajalooga kooli sulgemine direktori sõnul häirinud koolis pikalt töötanud inimesi.

«Mina saan ministeeriumi otsusest aru, aga saan ka aru neist inimestest, kes tunnevad end puudutatuna,» sõnas direktor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles