Poola on endaga külmas sõjas

Taavi Minnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zygmunt Dzieciolowski
Zygmunt Dzieciolowski Foto: Erakogu

Valitseva partei hinnangul Poola riik mädaneb, eelmised valitsused olid korrumpeerunud ja riigiaparaat oli ebaefektiivne, kirjeldab uut olukorda politoloog ja ajakirjanik Zygmunt Dzieciolowski. Riiki on nüüd tarvis tugevdada, ent selleks peavad inimesed loovutama muist vabadusi. Suur hulk inimesi aga ei soovi seda teha. Poolal on, mida kaotada, ütleb Dzieciolowski.

-Miks tahab Poola uus valitsus meediat ja kohtusüsteemi allutada?

Valitsev Õiguse ja Õigluse erakond leiab, et riigimeedia ning konstitutsioonikohtu allutamine on nende plaanide õnnestumiseks võtmetähtsusega. Nad said olulise õppetunni aastatel 2005–2007, kui konstitutsioonikohus lükkas tagasi hulga nende algatatud seadusemuudatusi. See on põhjus, miks Poola võimupartei esimehe Jarosław Kaczyński inimesed on otsustanud blokeerida konstitutsioonikohtu töö, võttes selleks vastu seaduse, mis teeb asjade läbivaatamise ja otsuste vastuvõtmise keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles