Politseinike vanusepiirang võetakse luubi alla

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiametnik.
Politseiametnik. Foto: Andres Haabu

Õiguskantslerile teeb jätkuvalt muret, et 55 eluaasta täitudes muutub politseiametnik sisuliselt päeva pealt teenistuskõlbmatuks. Siseministeerium lubab teemat analüüsida eripensionide reformi raames. 

Politsei ja piirivalve seaduse järgi (PPVS paragrahv 96) võib politseiteenistuses olla spetsialistina kuni 55 aastaseks saamiseni, juhina kuni 60 aastaseks saamiseni. Kui seaduses paika pandud iga saabub, siis ametnik vabastatakse. Samas on PPA või kapo peadirektoril võimalus ka teenistusaega ühe aasta kaupa pikendada kuni üldise vanaduspensioniea saabumiseni.

Õiguskantsler Ülle Madise osutas eelmise aasta lõpus tähelepanu, et ühtseid kriteeriumeid teenistusaja pikendamisel seaduses aga kirjas ei ole.

Õiguskantsler Indrek Teder palus juba 2011. aastal analüüsida, kas selline vanusepiirang PPAs töötamiseks on õiglane. Tol korral seda ei muudetud ja see kehtib samal kujul ka täna.

Õiguskantsler peab küsitavaks, kas kõik või suurem osa politseiametnikest muutuvad 55 või 60 aastaseks saabudes teenistuskõlbmatuks.

Nüüd palub Ülle Madise siseministeeriumil seda teemat uuesti analüüsida ja leida ametnike õiguseid paremini arvestav lahendus.

Päeva pealt teenistuskõlbmatuks

Ta tuletas meelde, et üldisest avalikust teenistusest  kaotati piiravanuse tõttu vabastamise alus 2007. aastal, kui riigikohus tunnistas selle põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks. Riigikohus leidis, et pole mõistlik vabastada 65-aastaseks saanud ametnik oma tööpostilt vaid vanuse pärast.

Samas nentis Madise, et teatud ametites võib vanusepiiranguid ette näha.

«Mõistetavalt esitatakse jõustruktuuri teenistujale kõrgemaid nõudeid (suurem vaimne ja füüsiline võimekus ning pingetaluvus), kuna tema tegevus mõjutab vahetult riigi sisemise rahu tagamist ning isikute õiguste ja vabaduste kaitset. PPVS paragrahvi 96 lõike 1 puhul võib küsida, kas 2015. aasta oludele ja vajadustele vastab lahendus, mis kohustab vabastama politseiametnikku ainuüksi 55 või 60 aasta vanuseks saamise tõttu,» lisas aga õiguskantsler.

Samuti tõi õiguskantsler välja, et siseministri määruse järgi kontrollitakse politseiametniku vastavust kehalise ettevalmistuse nõuetele vähemalt üks kord aastas ning teadmisi ja oskusi vähemalt politseiametniku teenistusastme vanuse täitumisele eelneval aastal.

Isegi kui korralise hindamise tulemused näitavad, et inimene sobib ametikohale, siis kohustab seadus ametnikku vabastama. Õiguskantsler peab aga küsitavaks, kas kõik või suurem osa politseiametnikest muutuvad 55 või 60 aastaseks saabudes teenistuskõlbmatuks

Analüüsitakse eripensionide reformi raames

Siseminister Hanno Pevkur teatas aasta algul, et valitsuse eesmärk on analüüsida pensionisüsteemi, sealhulgas ka eripensionide jätkusuutlikkust. 2016. aasta märtsiks esitatakse vastavad ettepanekud ning siseministeerium, justiitsministeerium, kaitseministeerium ja sotsiaalministeerium on analüüsi ette valmistamas.

«Siseministeeriumil on praeguseks valminud dokument politseiametnike väljateenitud aastate pensioni korralduse muutmise võimalikest valikutest ning lõpliku valiku tegemise otsustamise käigus otsustatakse ka see, kas eriteenistujate pensionile jäämise vanus võrdsustatakse riikliku vanaduspensioni vanusega või on vaja eriteenistujate osas säilitada erisus,» lisas Pevkur, kes täpsustas, et õiguskantsleri tõstatud küsimust analüüsitakse seega eripensionide reformi raames. 

Politseiametnikul, kellel on vähemalt 20-aastane politseiteenistuse staaž, millest viis aastat pidevat politseiteenistuse staaži eelneb vahetult pensioniõigusliku ea täitumisele, tekib praegu 55-aastaselt õigus väljateenitud aastate pensionile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles