Kiievi-meelsus on Ukraina juudi kogukonnas ebatüüpiline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune Dnipropetrovski linnavolikoguliige Ašer Tšerkasski on üks vähesid Ukraina juute, kes on vabatahtlikult liitunud Kiievi-meelsete relvarühmitustega.
Praegune Dnipropetrovski linnavolikoguliige Ašer Tšerkasski on üks vähesid Ukraina juute, kes on vabatahtlikult liitunud Kiievi-meelsete relvarühmitustega. Foto: Scanpix/AFP

Enne sõda elas ortodoksne juut Ašer Tšerkasski rahulikku elu Ukraina lõunaosas, mis tähendas ortodokssetele juutidele kohaste usutavade järgimist, ning ta haris oma kolme last kohalikus juudi koolis. Kuid pärast sõjategevuse puhkemist venemeelsete separatistidega 2014. aastal muutus kõik.

Tšerkasskist sai üks vähestest juudiusku meestest, kes Kiievi kontrolli all oleva armeega liitus. Tema teistest niivõrd erinev, habetunud õpetlase välimus tegi temast ootamatult konflikti tunnusnäo.

«Ma pidin oma lapsi kaitsma,» ütles 45-aastane endine remondimees, kes nüüdseks on jõudnud poliitikaringkondadesse. «Kui tahetakse murda meie riigi territoriaalset terviklikkust, on vaja selle kaitseks välja astuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles