10 uudist, mida võiksid teada: teisipäev, 26. jaanuar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Ekspert: Venemaa ei peaks konventsionaalses konfliktis NATOga vastu rohkem kui kaks kuu

    Vladimir Bekiš. Foto: Erakogu

    Viimastel kuudel on vene meedias palju juttu sõjast läänega. Millega see on seotud ja millised võiksid olla tõenäolised stsenaariumid, räägib Postimehele vene sõjaline ekspert ja endine kaadriohvitser Vladimir Bekiš.

    OLULIST

    • Venemaa eelarve sõltub 60 protsendi ulatuses nafta ja gaasi müügituludest. Möödunud aasta eelarve tehti arvestusega, et naftabarrel maksab 80 dollarit, kuid tegelikult kujunes hind tunduvalt madalamaks. Tänavuse aasta eelarve tehti arvestusega, et barrel maksab 60 dollarit, hiljem korrigeeriti seda 50-le, kuid praegu maksab barrel alla 30 dollari!

    • Ja ainuke, millele loodab Putin: vene rahvas pingutab jälle püksirihma ja hoiab endal kartuliga hinge sees. Praegu kõlab igal pool: «Pingutage rihma!» Venemaal on vaja sõda – selle arvele saab kirjutada kõik vead ja puudused.

    Analüüsi Venemaa olevikust ja lähitulevikust loe postimees.ee-st

  2. Eesti idufirma valiti maailma saja mõjukaima hulka

    Skeletoni superkondensaatorid. Foto: Erakogu

    Superkondensaatoreid tootev Eesti tehnoloogiaettevõte Skeleton Technologies nimetati maailma saja mõjukaima innovaatilisi ja puhtaid energialahendusi välja töötava - ehk nö cleantech - ettevõtte hulka.

    OLULIST

    • Global Cleantech 100 raporti juhtivautori Michele Paradi sõnul annab nimekiri ülevaate turu võtmemängijate kohta, kes avaldavad järgmisel 5-10 aastal suure tõenäosusega kõige märkimisväärsemat mõju.

    • Skeletoni toodete seas on näiteks Eestis leiutatud ja valmistatav veoautode käivitusmoodul, mis  põhineb algselt Euroopa Kosmoseagentuurile loodud superkondensaatorite tehnoloogial.

    Superkondensaatoreid tootvast Eesti tehnoloogiaettevõttest loe postimees.ee-st

  3. Politsei pani Eesti-Läti piiri ajutiselt kinni

    Piirikontroll. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

    Politsei ning maksu- ja tolliamet sulgesid eile Eesti-Läti piiril 16 piiriületuskohta ning kontrollisid liikuvpatrullidega kõrvalteid, ametnikud tuvastasid ühisoperatsioonil ohtralt õigusrikkumisi.

    OLULIST

    • Lõuna prefektuuris kontrolliti operatsiooni käigus kokku 277 sõidukit ja 506 inimest, kellest 25l puudusid vajalikud dokumendid, teatas politsei- ja piirivalveamet.

    • «Kontrolle viime läbi ka igapäevaselt ja jooksvalt, kuid aeg-ajalt koondame jõud ja viime kontrolle läbi põhjalikumalt.»

    Ootamatust piiri sulgemisest loe postimees.ee-st

  4. Ilves liitub Maailmapanga presidendi nõunike rühmaga

    President Ilves tänasel Maailmapanga aruande tutvustusel. Foto: Mobiilifoto

    President Toomas Hendrik Ilves asub põhiameti kõrval tegutsema Maailmapanga nõunikuna.

    OLULIST

    • Uueks väljakutseks saab presidendil olema Maailmapanga suurprojekt, kuidas vähendada vaesust läbi selle, et tagada vaestele riiklik identiteet ja seeläbi abi jõudmine nendeni.

    • Nõunike rühmas töötamine ei ole tegevus, mille eest president palka saaks.

    President Ilvese uuest väljakutsest loe postimees.ee-st

  5. Hiina börsid kukkusid taas rängalt, tõmmates muu maailma kaasa

    Aktsiakursid panevad kaupleja Hangzhou linnas asuvas maakleribüroos kukalt kratsima. Hiinas sümboliseerib roheline värv börsil langust. Foto: Xinhua / Sipa USA

    Täna oli Hiina börsidel järjekordne karm languspäev, indeksite langus võrreldes eilsega ulatus seitsme protsendini. Hiina negatiivsed meeleolud vedasid ka muu maailma aktsiaturud miinusesse.

    OLULIST

    • Langus Shenzheni börsil oli veel rängem: aktsiaindeks kukkus 7,13 protsenti eilsega võrreldes ning on kaotanud jaanuariga üle 27 protsendi oma väärtusest.

    •  «Teisi kõrvaletõrjuv mure on siiski globaalse majanduse tervis. Nii kaua kuni USA ja globaalse majanduse makronäitajad ei stabiliseeru, jätkavad investorid lühikestele tõusudele müügiga reageerimist.»

    Keerulistest aegadest Hiina börsidel loe postimees.ee-st

  6. Ministeeriumi eksitus: osa kandidaate jäi riigi kultuuripreemia nimekirjast välja

    Heljo Mänd. Foto: Mihkel Maripuu

    Täna hommikul edastas Kultuuriministeerium 2015. aasta riigi kultuuripreemiate kandidaatide nimekirja. Komisjonile esitati tähtajaks 54 ettepanekut loomeisiku või loomingulise kollektiivi premeerimiseks, edastas ministeerium. Paraku jäid mõned inimesed nimekirjast välja, nende hulgas ka Heljo Mänd. 

    OLULIST

    • «Inimliku eksituse tõttu jäi dokumendihaldussüsteemist osa andmeid üle kandmata ning komisjonile esitatud nimekiri oli mittetäielik. Palume väga vabandust kõigi esitatud kandidaatide, nende ülesseadjate ning ajakirjanike ees.»

    • «Komisjon saab uuesti kokku nii pea kui võimalik, ilmselt juba sellel nädalal, et kinnitada kandidaatide täielik nimekiri. Riigipreemiate komisjoni liikmeid on juhtunust samuti teavitatud.»

    Kultuuriministeeriumi lohakusest loe postimees.ee-st

  7. Fotod: Patsienti sõidutanud reanimobiil paiskus kraavi

    Päides sõitis kiirabi kraavi. Foto: Toomas Herm

    Sulailm on muutnud teed nii libedaks, et täna pärastlõunal oli sõitnud Päides kraavi reanimobiil. Esialgse hinnangu kohaselt juhtus õnnetus möödasõidul.

    OLULIST

    • Liiklusõnnetuse täpsemaid põhjuseid Luik ei teadnud, küll aga ütles ta, et patsient kannatada ei saanud. Samuti ei saanud tõsiselt vigastada meedikud.

    • Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla ütles, et liiklusõnnetusse sattunud patsient ja meditsiinitöötajad vaadati haiglas läbi, anti vajalikku arstiabi ja kõik sõitsid teise reanimobiiliga Tallinnasse.

    Kraavi sõitnud kiirabiautost loe postimees.ee-st

  8. Abiprokurör pani pistiseloole pehme punkti

    Priit Kask sai pistist selle eest, et sõlmis kasvava metsa raieõiguse võõrandamise lepingu SAR OÜga. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

    Eesti Maaülikooli Järvselja õppe- ja katsemetskonna juhataja Priit Kask pääses kohtuotsuseta kriminaalasjast, mis puudutab pistise võtmist metsaettevõtjalt. Kask jätkab ametis.

    OLULIST

    • Kogu lugu sai alguse sellest, kui kaks metsatöötlemisega tegelevat ettevõtet, OÜ Võsasalu ja OÜ SAR, sõlmisid kumbki õppe- ja katsemetskonnaga lepingud.

    • «Esiteks olen ma jätkuvalt seisukohal, et minu suhtes algatatud kriminaalmenetlus oli alusetu ning ühtegi süüteona käsitletavat tegu ei ole ma toime pannud,» teatas Kask. «Seda kinnitab ka kriminaalasja lõpetamise määrus.»

    Ootamatult pehmelt lõppenud korruptsiooniloost loe postimees.ee-st

  9. Kui palju ja millal kütusefirmad hindu tõstavad?

    Foto: Eero Vabamägi

    Kuna aktsiisitõus suurendab Statoili jaamades bensiiniliitri jaehinda koos käibemaksuga 5 senti ning diislikütuse hinda koguni 6,5 senti, siis uurisime suurimatelt tanklakettidelt, kui palju kallineb nende kütusehind.

    OLULIST

    • Riik tõstab kütuseaktsiisi seaduses sätestatud ulatuses ning see kohaldub kõikidele tanklakettidele ühte moodi. «Olen üpris kindel, et vaevalt keegi hakkab esimesel või teisel päeval hindu tõstma, küll aga võib kõne alla tulla järgmise nädala kolmapäev.»

    • Neste Oil turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste kommenteeris, et kuna aktsiisitasu suurus kehtib kõikidele kütusemüüjatele üheselt, siis kallineb ka Neste tanklates müüdava kütuse hind rakenduva aktsiisitõusu võrra.

    Peatsest bensiini hinnatõusust loe postimees.ee-st

  10. Joobetunnustega psühhiaater läks Paide haigla ravijuhile kallale

    Psühhiaater Vahur Kuperjanov avaldamas toetust õpetajate streigile. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

    Järvamaa haiglas töötav psühhiaater Vahur Kuperjanov trikitab jälle: ta ilmus tööle joobnud olekus, ründas haigla ravijuhti, kohale kutsutud politseinike eest jõudis ta majast lahkuda ega ole siiani ennast näole andnud.

    OLULIST

    • Möödunud aasta märtsis talutati Järvamaa haiglas töötav psühhiaater Vahur Kuperjanov kahe politseiniku vahel majast välja. Ka siis olid tal koordinatsioonihäired ja joobe tunnused.

    • Järvamaa haigla peaarst Andres Müürsepp ei soovinud teemat väga kommenteerida, sest Kuperjanov on töövõimetuslehel ja ta pole saanud temaga vahejuhtumist rääkida. «Arvati küll, et ta oli joobes, aga keegi pole tema joovet kuidagi mõõtnud, objektiivseid näitajaid ei ole,» selgitas ta.

    Trikitavast psühhiaatrist loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles