Politseikoer Mäki aitas päästa kadunud mehe elu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patrullkoer Mäki.
Patrullkoer Mäki. Foto: PPA

Eile õhtul kella 22 ajal sai politsei Tallinnas teate murelikult naiselt, kelle elukaaslane oli ärritunult kodust lahkunud ja eksinud. Alajahtunud 29-aastase mehe leidsid koerajuht Kristi ja tema tubli neljajalgne paariline Mäki.

Politsei teatel oli mees kodust lahkunud ärritunud seisundis ning seejärel ära eksinud. Naine oli meest juba mitu tundi otsinud, suheldes samal ajal tema lähedastega, kuid viimase asukoht oli endiselt teadmata. Seejärel võttis naine ühendust politseiga, kellele edastas oma elukaaslase täpse kirjelduse. Mehe mobiiltelefon kutsus, mistõttu otsustati tema asukohta positsioneerida.

Positsioneerimine andis asukohaks Sõpruse puiestee ja J. Sütiste tee vahelise ala, mis kammiti koheselt täielikult läbi, kuid mehest polnud jälgegi. Appi kutsuti koerajuht Kristi oma paarilise, patrullkoer Mäkiga, kelle ülesandeks oli kontrollida läbi kohad, kuhu autoga ei pääse. Nad vaatasid üle kogu perimeetriga külgnevad alad ning lõpuks leiti mees mõnesajad meetrid positsioneeritud alast kaugemal.

Mees oli leidmise hetkel teadvuseta, kuid kiirabi turgutas ta teadvusele ja seejärel viidi ta alajahtumise tunnustega haiglasse.

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Valter Pärna sõnul on tegu suurepärase näitega, kuidas kiire info liikumise ja ametnike hea omavahelise koostöö tulemusena päästeti elu. «Talvisel ajal jahtub teadvuseta inimene kiiresti ning on tõenäoline, et abivajaja poleks hommikul enam elus olnud. Julgen öelda, et üks elu sai päästetud,» rääkis Pärn.

«Igale olukorrale tuleb läheneda individuaalselt. Kuna meil oli infot, et mehe tervis ei ole kiita, oli eluliselt tähtis leida ta kiiresti üles. Korrakaitsjad kontrollisid piirkonda positsioneeritud alast kaugemale ja nii leitigi hädasolija üles,» lisas ta.

Tubli töö teinud nelja-aastane Belgia lambakoer Mäki valiti 2015. aasta Põhja prefektuuri parimaks patrullkoeraks. Põhja prefektuuri koerajuht Kristi Pai tegi koos paarilise Mäkiga läinud aastal 94 vahetust, mille jooksul reageeriti üheskoos 162 väljakutsele.

Koerajuht Kristi ja tema tubli paariline Mäki. Foto:
Koerajuht Kristi ja tema tubli paariline Mäki. Foto: Foto: PPA

Möödunud kevadel käis Kristi koos Mäkiga Frontexi missioonil, kus veedeti kuu aega Ungari piiri ääres põgenike kriisikoldes. Mäki ülesandeks oli ebaseaduslike piiriületajate jälitamine ning kinni pidamine.

Tallinna suuruses linnas, kus on palju liiklust ning palju erinevaid lõhnu või muid segavaid faktoreid, ei saa koer sündmuskohal tihti pikalt jälgi ajada. Viimane Frontexi missioon oli hea võimalus saada uut laadi jälituskogemust, mida viimane oskuslikult nüüd igapäevatöös kasutab.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles