Maakohus peab uuesti arutama lehelt kahjutasu nõudnud mehe kaebust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesti Dnja mitme aasta tagune number.
Vesti Dnja mitme aasta tagune number. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohus kohustas reedel Harju maakohut uuesti arutama venekeelse ajalehe Vesti Dnja omaaegse artikli peale pahandanud ning lehe väljaandjalt 50 000 krooni kahjutasu nõudnud maksu- ja tolliameti vaneminspektori Jüri Gontšarovi kaebust.

Lehelt kahjutasu nõudnud Gontšarov jäi kaotajaks nii Harju maakohtus kui ka Tallinna ringkonnakohtus. Riigikohus leidis, et nii maa- kui ka ringkonnakohtu otsus tuleb tühistada, kuna neis otsustes on rikutud menetlusnorme. Riigikohus nentis, et kohtud ei ole võtnud selget seisukohta, kas ajalehes avaldatud andmed teotavad hageja au.

Jüri Gontšarov alustas praeguseks ilmumise lõpetanud Vesti Dnja vastu kohtuteed 2007. aasta lõpus, kuna teda pahandas ajalehes ilmunud artikkel «Riiklik «katus»». See kajastas Gontšarovi suhtes toona käivitatud kriminaaluurimise asjaolusid.

Gontšarov polnud rahul, et artiklis oli ära toodud erinevaid isikuandmeid tema kohta ning ära näidatud tema töökoht maksu- ja tolliametis. Samuti väitis Gontšarov, et artiklis kirjutati tema arreteerimisest 2000 dollari suuruse altkäemaksmise saamise momendil ning talle esitati ametlik süüdistus, kuid need andmed ei vastanud tõele.

Gontšarov viitas asjaolule, et ta mõisteti 2007. aasta 4. mai otsusega õigeks ning kinnitas, et Vesti Dnja kirjutis teotas tema au ning väärikust. Mees nõudis väljaandelt mittevaralise kahju hüvitamiseks 50 000 krooni tasumist.

Vesti Dnja toonane väljaandja Jüri Vilmsi Sihtkapital SA vaidles Gontšarovile vastu, kinnitades, et artiklis ei väidetud, nagu oleks mees arreteeritud 2000-dollarilise altkäemaksu saamise hetkel. «Kostja ei ole kordagi käsitlenud hagejat kuriteos süüdiolevana,» viitas ajalehe esindaja asjaolule, et artiklis kajastati eeluurimisel toimunut, kui Gontšarov oli kahtlustatav.

Harju maakohus andiski õiguse ajalehele ning jättis Gontšarovi hagi rahuldamata. «Nii ajalehe esitatud faktiväidete avaldamisel kui väärtushinnangute esitamisel puudub õigusvastasus, mistõttu ei kuulu hageja nõue kostjalt 50 000 krooni väljamõistmiseks rahuldamisele,» märkis maakohus.

Seepeale pöördus Gontšarov Tallinna ringkonnakohtusse, mis jättis aga tänavu märtsis avaldatud otsusega maakohtu lahendi jõusse.

Harju maakohus kuulutas mullu 12. juunil välja Keskerakonnaga seotud sihtasutuse Jüri Vilmsi Sihtkapital pankroti. Vesti Dnja lõpetas ilmumise mullu aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles