Kooselust võib saada valitsuse lahkuminek

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu ees enne kooseluseaduse kolmandat lugemist jagati Riigikogu liikmetele seaduse toetuseks lilli ja avaldati seaduse vastu meelt. 09OKT10 FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES
Riigikogu ees enne kooseluseaduse kolmandat lugemist jagati Riigikogu liikmetele seaduse toetuseks lilli ja avaldati seaduse vastu meelt. 09OKT10 FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES Foto: SANDER ILVEST/

Kuigi Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioonist olid eilseks seitse inimest nõus andma kooseluseaduse rakendusaktidele oma toetushääle, suutsid võimuparteid rüseluses valijapunktide pärast taas end puntrasse keerutada.

Kui rängad tagajärjed on sel kõigel valitsuse püsimisele, näitab aeg. IRLile on antud nii Reformierakonnast kui ka sotsiaaldemokraatide seast mõista, et kui nad ei suuda end selle seaduse lõppvormistamiseks kokku võtta, siis neil valitsuses enam kohta ei ole. Praegu on Reformierakonna ja sotside juhtide süüdistusnooled suunatud just IRLi juhi Margus Tsahkna pihta, kes pole justkui kokkulepetest kinni pidanud ega oma fraktsiooni liikmetele täit tõtt rääkinud.

Kuid Tsahkna on pingutanud. Veel enne jõule ei maksnud minna teistel võimuparteidel IRLi juurde jutuga, et hädasti oleks vaja neilt kooseluseaduse rakendussätete vastuvõtmiseks kümmet toetushäält. Kuu möödudes on aga seis muutunud. Oma kindlate nõudmistega on IRL jõudnud avalikult märku anda, et nad võiksid varem nende jaoks tabuks olnud seadust toetada, mispeale on mitu IRLi fraktsiooni liiget pidanud viimase paari päeva jooksul vastu võtma vihaseid telefonikõnesid ja vastama pettunud valijate e-kirjadele. Kuid kogu vaev ja risk oli asjata. Kokkulepe kolme osalise vahel oli olemas, kuid viimasel minutil püüdsid kõik taas üksteist üle mängida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles