Võidusammas sai nurgakivi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusamba nurgakivi panekut tuli vaatama paarsada inimest.
Võidusamba nurgakivi panekut tuli vaatama paarsada inimest. Foto: Liis Treimann

Täna keskpäeval sai Harjumäel toimunud pidulikul tseremoonial nurgakivi Vabadussõja võidusammas.

Kaitseministeerium ja sihtasutus Vabaduse Monument poolt korraldatud üritusel osalesid riigikogu esimees Ene Ergma, kaitseminister Jaak Aaviksoo ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar, teatas kaitseministeerium.

Pidulikul nurgakivi tseremoonial viibisid ka parlamendierakondade juhid, kes lisasid nurgakivisse paigutatud silindrisse oma erakonna märgid.

«Ma usun, et me ei saa absoluutset ilu otsides asja täna enam pooleli jätta. Meil ei ole põhjust arutleda, kas võitsid kunstnikud, insenerid või valitsus,» ütles tseremoonial kõnelenud Ene Ergma.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul tuli Eesti riigile vabadus, sest tema rahvas tahtis seda.

«Vabaduse eest on makstud rasket hinda. Kõigi nende rasket hinda maksnute mälestus peab mahtuma Vabadussõja võidusambasse,» ütles kaitseminister oma kõnes.

Aaviksoo kutsus inimesi taas tulema Harjumäel, et avada sammas, lunastada auvõlg ning jõuda kaheksakümne seitsmeks aastaks veninud tee lõpuni.

Vabadusvõitlejate ja sihtasutuse nimel andis kaitseministeeriumile üle samba rajamiseks annetuse teinud inimeste ja organisatsioonide nimekirjad vabadusvõitleja Gunnar Laev.

Vabadusvõitlejate Tallinna põhjapiirkonna esimees Ralf Kaup andis üle üle 500 krooni vabadusvõitleja Taavet Poska poolt 10 aastat tagasi tehtud esimese annetuse sambale.

Nurgakivi asetamise tseremooniale järgnes rahvaüritus Harjumäe kõlakojas, kus lõid meeleolu Kaitseväe orkester Peeter Saani juhtimisel ja solist Karl Madis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles