Galerii: Sõjakooli kadetid mälestasid hukkunud koolivendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul kell 5 mälestasid Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgem Sõjakooli kadetid endise Tondi sõjakooli ees, Tondipoiste mälestussamba juures oma 1924. aasta riigipöördekatses hukkunud koolivendi.

Rivistus algas samal kellaajal, kui mässajad 86 aastat tagasi sõjakooli ründasid. Rivistuse järel viisid kadetid pärjad langenute haudadele Tallinnasse Rahumäe kalmistule, Tartusse Garnisoni kalmistule, Jõgevale Laiusevälja kalmistule ja Võrumaale Vastseliina kalmistule.

Sõjakooli kadetid Arnold Allebras, Aleksander Teder, Aleksander Tomberg ja August Udras langesid 1. detsembri mässu mahasurumise käigus Tondi sõjakooli kaitstes. Tondi sõjakool oli esimene sõjaline objekt, mida mässukatse käigus rünnati.

Mässajate eesmärk oli hõivata pealinna olulisemad asutused ning sõjaväeosad ja seejärel haarata võim kogu riigis, et kutsuda sisse nõukogude väed. Mäss suruti maha aga juba samal päeval.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles