PERH kogub haigla külastajatelt raha parkimismaja ehituseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustamäe haigla ümbruses on alates 1. detsembrist uus parimiskord.
Mustamäe haigla ümbruses on alates 1. detsembrist uus parimiskord. Foto: Mihkel Maripuu

Mustamäe haigla ümbruses tuleb alates tänasest parkimise eest maksta kohe peatumise hetkest, haigla kinnitusel kogutakse raha parkimismaja ehituseks.

«Parkimisest laekuv raha suunatakse sihtotstarbeliselt parkimise parendamisse haigla ümbruses. Praeguste kavade järgi peaks 2013. aasta lõpuks valmima haigla juurde parkimismaja,» sõnas regionaalhaigla kommunikatsioonijuht Inga Lill.

Ta tõdes, et parkimiskohtade vähesus haigla ümbruses on suureks probleemiks ning sestap on korduvalt tulnud parklaid laiendada. «Tervishoiuteenuse hinnamudelis puudub paraku kulukomponent, mis oleks ette nähtud haiglate parklate rajamiseks ja korrashoiuks. Sestap on olnud haigla sunnitud rakendama tasulist parkimist nii haigla töötajatele kui ka patsientidele,» tõdes Lill.

Tema sõnul on planeeritud, et haigla kasutab parkimistasudest teenitud tulu parklate laiendamiseks, sealhulgas parkimismajade järk-järguliseks väljaehitamiseks. «Esimene neist peaks kavade kohaselt valmima 2013. aastal.»

Varasem kord ebavõrdne

Alates 2009. aasta suvest korraldab haigla territooriumil parkimist OÜ Citypark. Haigla analüüs näitas, et varasema parkimiskorra tõttu sattusid sageli ebavõrdsesse olukorda autojuhid, kes eelistasid m-parkimist, sest neilt hakati parkimistasu võtma sõnumi saatmisest ehk kohe esimesest tunnist.

«Inimesed, kes asetasid autole küll parkimiskella, kuid unustasid hiljem aktiveerida m-parkimise või olid unustanud parkimise lõpuaja, võis ees oodata ebameeldiv üllatus 500-kroonise parkimistrahvi näol. Sellele on viidanud mitmed haigla külastajad,» tõi Lill teise näite.

Kolmandaks väitsid paljud autoomanikud oma vaietes, et parkimiskell oli maha kukkunud ning palusid sellest tulenevalt trahvi tühistada. «Seda on aga väga raske hiljem tuvastada. Lähtuvalt eeltoodust otsustas haigla juhatus kehtestada parkimistasu juba esimesest tunnist,» märkis kommunikatsioonijuht.

Sotsiaalministeerium ei näinud põhjust parkimisteemasse sekkuda. «Reeglid parkimiseks haigla territooriumil ei erine parkimise reeglitest mõnel muul territooriumil. Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse ja teiste tervishoidu reguleerivate õigusaktidega ei ole see kuidagi täiendavalt reguleeritud,» lausus ministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste.

Küsimusele, kas see on õiglane, et parkimismaja ehitamiseks peab haigla raha koguma patsientidelt parkimistasu küsides, vastas Paluste: «Iga haigla, kui sõltumatu juriidiline isik, otsustab oma haldustegevuste üle ise.»

Parkimiskord Mustamäe haigla ümbruses:

• Alates 1. detsembrist tuleb Mustamäe haigla ümber parkijal tasuma hakata kohe, enam pole võimalik autot ka parkimiskellaga tund aega tasuta hoida. Iga algav tund parkimist maksab 10 krooni ehk 0,64 eurot, alates 17. jaanuarist maksab tund parkimist 0,60 eurot.

• Erakorralise meditsiini keskuse ees olevas parklas jääb kehtima endine kord: osakonda pöördujatel on endiselt võimalik kolm tundi tasuta parkida, kui nad on enne pannud auto armatuurile parkimiskella ning teatavad klienditeenindajale oma auto margi ja registreerimisnumbri.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles