Venekeelsed õpilased eelistavad ingliskeelset kooli

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht / Montaaž

Eesti venekeelsete koolide õpilased tudeeriksid kõige meelsamini süvendatult inglise, mitte eesti keelt õpetavas gümnaasiumis.

«Ideaalseks pidasid õpilased gümnaasiumi, kus eesti keele asemel õpetatakse süvendatult inglise keelt,» kirjutatakse Tartu Ülikooli haridusuuringute ja õppekavaarenduse keskuse uuringu aruandes.

Sellist varianti eelistanuks võimalusel lausa neli viiendikku õpilastest.

Noorte teine eelistus on gümnaasium, kus õpitakse ainult vene keeles. Seda eelistanuks ligi kolmandik õpilastest.

Siiski aktsepteeris võrreldav hulk õpilasi ka olemasolevat varianti, st venekeelset gümnaasiumi, kus kahte-kolme ainet õpetatakse eesti keeles.

Radikaalsemaid muudatusi ehk enam kui iga teise aine eesti keeles õpetamist pooldas suhteliselt väike grupp end keeleliselt ning muutuste kontekstis mugavalt tundvaid õpilasi.

Just viimati mainitud tee on valinud haridusministeerium.

Gümnaasiumi riikliku õppekava kohaselt peab iga kool tagama, et 2011. aastal 10. klassi astujad õpivad gümnaasiumi jooksul eesti keeles vähemalt 60 protsenti väikseimast lubatud õppemahust (57 kursust).

Täismahus üleminek lõpeb 2013. aastal.

Mullu kevadel läbi viidud uuringus vene õppekeelega koolide valmisolekust eestikeelsele gümnaasiumiõppele üleminekuks vaadeldi kaht sihtrühma: venekeelsete gümnaasiumide 11. kasside õpilasi ja seal õpetavaid aineõpetajaid. Kokku osales küsitluses 1132 õpilast ja 683 õpetajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles