Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Kas ettevõtlusgeen on olemas?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Elenurm, EBSi ettevõtluse õppetooli juhataja
Tiit Elenurm, EBSi ettevõtluse õppetooli juhataja Foto: Erakogu

Ettevõtlusgeenist tehakse juttu nii noorte karjäärivalikust kui ka ootamatult töökoha kaotanud inimeste rakendamise võimalustest rääkides. Ettevõtlusprofessor Scott Shane uuris ühemunakaksikuid ja järeldas, et 30–40 protsenti nende ettevõtlusaktiivsusest on seletatav geenidega.

Võib nõustuda Shane’iga, et pärilikkus mõjutab inimeste isiksust, näiteks ekstravertsust ja avatust uutele kogemustele, seahulgas ettevõtluskogemusele. Kuid sotsiaalpsühholoog või kultuuriuurija juhiks tähelepanu asjaolule, et paljusid kaksikuid mõjutab ühtemoodi ka ühine kasvukeskkond ja suhtlusring.

Ettevõtjaid uurides on juba aastakümneid tagasi tõdetud, et oluline on inimese sisemine kontrollkese – ettevõtlik inimene rajab oma tegevuse eeldusele, et ta on iseenda õnne sepp, tema edu või ebaedu sõltub rohkem temast endast kui välistest mõjuritest.

Tagasi üles