Vene ajakirjanik: okupatsiooni hüvitamist pole mõtet loota

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1940. aastal okupeeris NSV Liit Eesti kõrval ka Läti ja Leedu.
1940. aastal okupeeris NSV Liit Eesti kõrval ka Läti ja Leedu. Foto: Wikipedia.org

Baltimaadel ei ole mõtet loota Venemaalt nõukogude okupatsiooni eest moraalset vastutust ega materiaalset kompensatsiooni, leiab ajakirja Kommersant Vlast peatoimetaja Maksim Kovalski.

«On täiesti ilmselge, et nii võimudele kui ka enamusele Venemaa kodanikest on moraalse vastutuse tunne nõukogude perioodi kuritegude eest täiesti võõras,» ütles Kovalski usutluses BNSile.

Kovalski sõnul rääkis praegune peaminister Vladimir Putin oma presidendiajale otse, et peab Nõukogude Liidu lagunemist 20. sajandi suurimaks geopoliitiliseks katastroofiks, ning enamus on temaga nõus. Ta tõdes, et sellisel juhul ei saa rääkida moraalse vastutuse tundest.

«Nagu näitavad küsitlused, peab enamus venemaalasi Jossif Stalinit suurkujuks ning nad kalduvad teda idealiseerima. Võimude seisukoht, mis pole kusagil ilmselgelt sõnastatud, ent mis on järeldatav üksikutest väljaütlemistest, seisneb järgmises: Stalini poliitika oli riigisiseselt õigustamatult karm ning massilised repressioonid väärivad hukkamõistu, ent kogu tema välispoliitiline tegevus on väärt austust ja heakskiitu, kuna see aitas kaasa riigi võimsusele tervikuna,» märkis ajakirja Kommersant Vlast peatoimetaja.

Kovalski hinnangul tähendab see Balti riikidele, et Nõukogude Liitu võib kritiseerida nõukogude lätlaste, leedulaste ja eestlaste represseerimise eest, aga nende omariikluse kaotuse fakt ehk just see, mis annab elu terminile «nõukogude okupatsioon», jääb väljapoole kriitikat.

«Sama kehtib ka materiaalse vastutuse kohta. Me teame, et sisuliselt seda pole ega saagi olla, kuna Venemaa ei kaotanud sõda Balti riikidele ning neil pole võimalust võitja õigusega mis tahes hüvitist nõuda. Mina, nagu paljud inimesed teie riikides, pean end nõukogude võimu läbi kannatanuks kasvõi seepärast, et elasin selle tingimustes 27 aastat, aga minu vanaema näiteks – pea kogu elu. Ent mitte kellelegi ma mingeid arveid ei esita - pole bolševikke ja aitäh sellegi eest,» lausus Kovalski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles