USA liitub NATO küberkaitsekeskusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kaitseminister Jaak Aaviksoo kohtus eile oma USA kolleegi Robert Gatesiga, kes muu hulgas teatas otsusest liituda Tallinnas asuva NATO kollektiivse küberkaitse kompetentsikeskusega.

Aaviksoo sõnul annab USA liitumine küberkaitsekeskusega olulise tõuke keskuse arengule ja samuti teiste riikide liitumisele.

«Küberjulgeolek on 21. sajandi keskne julgeolekuküsimus.  Eestis asutatud küberkaitsekeskusest on kujunemas selle valdkonna tunnustatud liider, mille üle on meil põhjust uhkust tunda,» märkis Aaviksoo.

Samuti rääkisid Aaviksoo ja Gates kohtumisel Lissaboni tippkohtumise järelmitest, NATO uuest strateegilisest kontseptsioonist ja Afganistani operatsioonist.

Aaviksoo sõnul on USA ja Euroopa julgeolek tihedalt seotud ja transatlantiline kaitsekoostöö on enam kui 60 aasta jooksul taganud rahu Euroopas.

«Selle koostöö jätkumine läbi USA sõjalise kohaoleku on kindlasti Eesti huvides,» ütles Aaviksoo.

Kohtumisel rõhutati ka kahe protsendi eraldamise tähtsust sisemajanduse koguproduktist kaitsekulutusteks kõikide NATO liikmesriikide seas.

Aaviksoo kohtus nelja-päevase USA visiidi käigus ka USA Esindajatekoja järgmise koosseisu relvajõudude komitee esimehe Howard McKean’I ja Valge Maja küberjulgeoleku koordinaatori Howard Schmidt’iga ning külastas Norfolkis asuvat NATO ümberkujundamise väejuhatust (Allied Command Transformation) ja USA relvajõudude küberväejuhatust (CYBERCOM), kohtudes selle ülema kindral Alexander’iga.

Aaviksood saadavad visiidil Kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsler Sven Sakkov ja NATO küberkaitsekeskuse ülem kolonel Ilmar Tamm. Kaitseminister naaseb Eestisse täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles