Ajakirjanik: telefoniside on kui lennujuhtimise süsteem

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjanik Sulev Valner ütles Vikerraadio saates «Rahva teenrid», et telefonisidevõrk on nagu lennujuhtimise süsteem - see ei tohi mitte kunagi katki minna.

«Mind teeb natuke ärevaks see, et kahel suurimal sidevõrgul on juhtunud kahenädalase vahega suured katkestused. See tekitab natuke hirmu,» rääkis Valner.

«See ongi väga kummaline, et ta niimoodi ühel hetkel katki läheb. Eriti kui see ei ole aastaid niimoodi juhtunud, tekitab see väga palju küsimusi. Miks ta just nüüd katki läks?» küsis Valner.

«Minul tekib kogu aeg küsimus küberkaitsest. Me oleme kogu aeg rääkinud, et Eesti on üle elanud kübersõja. Meil olid maas mõned meediaettevõtted ja pangad. Aga tegelikult pangaautomaadid, foorid töötasid, poest sai osta,» ütles Valner.

«Praegune situatsioon näitab, et kui kergesti saab meid haavata. Kui keegi ründaks väga tugevalt, kas küberrünnakute abil või ka füüsiliselt ründaks mingeid serveriruume, siis pool Eestit sureks lihtsalt välja,» arvas Valner.

«Need süsteemid ongi turvalised ja kindlad, aga nad ei pruugi lihtsalt töötada,» ütles Valner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles