Berg: viisarežiimi kaotamine lähendaks Venemaad ELile

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Berg.
Eiki Berg. Foto: Sille Annuk.

Venemaa puhul kehtiva viisarežiimi kaotamine euroliidu poolt tooks idanaabri Euroopale lähemale, ütles Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete teooria professor Eiki Berg.

Eiki Berg ütles, et strateegilise partnerluse osas on see kahtlemata oluline, kuid rõhutas samas, et võrdväärselt tähtsad on ka Ukraina, Moldova ja Gruusia, mis eeldaksid samast kohtlemist ELi poolt, vahendas ERR Uudised.

Juhul kui Venemaa on täitnud kõik vastavad kohustused, ka tagasivõtulepingu täitmisega seonduva sisulise poole, siis pole Bergi arvates põhjust enam viisavabadusega viivitada.

«Sisuline pool aga viitab sellele, et Venemaa tõepoolest suudab kontrollida immigrantide transiidivoogusid ning on vajadusel võimeline ohjama illegaalide sissetungi oma lõunapiiridel,» lisas ta.

«Kui aga mõelda sellele, kuidas viisavaba režiim võiks kaasa aidata euroliidu-Venemaa suhete arengule, siis umbes 20 protsenti välispasse omavatest Venemaa elanikest, keda see täna võiks puudutada, elavad peamiselt suurlinnades ning on otsuste tegemisel ja poliitilise kliima kujundamisel tüüri juures,» märkis Berg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles