Eestlaste toetus Afganistani operatsioonile on järsult kukkunud

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid Afganistanis. Pilt on illustratiivne.
Eesti sõdurid Afganistanis. Pilt on illustratiivne. Foto: Rinze Klein

Võrreldes jaanuariga on elanikkonna toetus Afganistani operatsioonil osalemisele kukkunud kuue protsendipunkti võrra, selgus kaitseministeeriumi tellitud avaliku arvamuse uuringust.

Enam kui pooled ehk 54 protsenti inimestest avaldas vastumeelsust Eesti jätkamise osas Afganistani operatsioonil - nendest 29 protsenti on täiesti kindlalt Afganistani operatsiooni vastu, 25 protsenti on pigem vastu.

Vaid üheksa protsenti on kindlasti jätkamise poolt ning 30 protsenti on pigem selle poolt.

Kaitseministeeriumi hinnangul võib eestlaste toetuse vähenemist Afganistani operatsioonile seostada Eesti kaitseväelase hukkumisega Afganistanis vahetult enne küsitluse läbiviimist.

Eesti keelt kõnelevate elanike seas on toetus Afganistani operatsiooni jätkamisele selgelt kõrgem - 46 protsenti. Mitte-eestikeelsete elanike hulgas on toetus vaid 21 protsenti.

Soolises võrdluses on toetus meeste seas 45 ning naiste seas 35 protsenti.

Samas märkis 81 protsenti küsitlusele vastanuist, et  Afganistanis teenivad Eesti kaitseväelased on nende hinnangul hea väljaõppega ning 71 protsenti märkis, et nad hindavad Afganistanis teenivaid kaitseväelasi kõrgelt.

Lisaks selgelt positiivsele hinnangule kaitseväelaste kui professionaalide kohta, olid elanikud valdavalt nõus ka väidetega, mis selgitavad Afganistani operatsiooni tagamaid ja põhjuseid. Nii mõistsid vastanud, et sõditakse Talibani sissidega, mitte kohaliku kultuuriga ning enneaegne lahkumine tooks Talibani taas võimule.

Eesti huvide kontekstis nõustusid vastanud, et osalemine Afganistani operatsiooni tagab eestlastele liitlaste toetuse.

Samas leidis 39 protsenti vastanuist, et mitte miski ei õigusta Eesti sõdurite hukkumist ja nende jätkuvat elude ohtu seadmist Afganistanis. Kümme protsenti oli kindel, et edu saavutamine ei ole võimalik ning koalitsioonil tuleks kiiremas korras lahkuda. 19 protsenti olid koalitsiooni tegevuse tulemuslikkust hinnates pigem skeptilised.

Seega, ühelt poolt näitas uuring selle koostajate hinnangul tugevat õlalepatsutus sõduritele kui professionaalidele ning mõistvat noogutust operatsiooni ohtlikkuse osas enneaegse lõpetamise puhul, ent teiselt poolt tuli välja soov hoiduda turvalisse kaugusse ning pigem negatiivne hinnang senitehtule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles