Paet ÜROs: Aafrika vajab rohkem haridust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kool Nigeerias.
Kool Nigeerias. Foto: Reuters / Scanpix

Eile Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) Peaassamblee Aafrika arengu teemalisel ümarlaual esinenud välisminister Urmas Paeti sõnul tuleb Aafrikas aidata kaasa enim AIDSi leviku tõkestamisele ja koolihariduse kättesaadavamaks muutmisele.


«Aafrika tulevikule on olulisimad investeeringud haridusse, mis on arengu- ja humanitaarabi saavate Aafrika riikide ühiskondade arendamise võti,» osutas välisminister Paet oma sõnavõtus, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Paeti sõnul on AIDS endiselt põhiline suremuse põhjus Aafrikas.

«AIDSi vastu võitlemisel peame suunama enam tähelepanu just kõige haavatavamatele ühiskonnagruppidele, et kõige tulemuslikumalt piirata haiguse edasist levikut Aafrikas,» märkis Paet.

«2007. aastal põdes Aafrika elanikest AIDSi hinnanguliselt 21 kuni 24 miljonit inimest, iga-aastaseks uute nakatunute arvuks hinnatakse aga 1,7 miljonit,» lisas välisminister.

Alates 1994. aastast on Aafrika riikide keskmine aastane majanduskasv olnud 5 protsendi lähedal ning riikidesse tehtavad välisinvesteeringud on ületamas antava arenguabi mahtu.

Siiski tunnistasid maailma riigipead ja ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Aafrika arengu temaatikale pühendatud päeval ÜROs, et kahjuks on kasvunumbrid paljude aafriklaste jaoks vaid teooria, mille tulemusi igapäevases elus ei tunta.

Ükski riik ei ole aastal 2000 ÜRO riikide seatud Aastatuhande Arengueesmärkide täitmise graafikus, tõdesid riikide esindajad.

Eesti on alates 1998. aastast järjekindlalt kasvatanud osalemist rahvusvahelise arengu- ja humanitaarabi andmises. Eesti on osaline Aafrika riikidele suunatud abis looduskatastroofide ja sõjaliste konfliktide piirkondades erinevate Euroopa Liidu ja ÜRO programmide kaudu.

ÜROs sõnastati aastal 2000 Aastatuhande Arengueesmärgid, mille eesmärk on võidelda vaesuse, töö- ja toidupuuduse ning selle tagajärgedega Aafrika riikides, et need riigid ei sõltuks enam rahvusvahelisest abist.

Täna avatakse ÜRO Peaassamblee debattide sessioon. Lisaks osaleb välisminister Urmas Paet Euroopa Liidu ja Vene Föderatsiooni välisministrite kohtumisel ning Iraagi missioonil osalevate rahvusvahelisse koalitsiooni kuuluvate riikide kohtumisel.

Ka on Eesti, Läti ja Leedu välisministritel teisipäeval kokkusaamine Ameerika Ühendriikide välisministri asetäitjaga poliitilistes küsimustes Nicholas Burnsiga.

Ühtlasi kohtub Eesti delegatsioon homme Senegali ja Svaasimaa esindajatega. Viimati maininud kohtumise päevakorras on ka diplomaatiliste suhete sõlmimine kahe riigi vahel.

Lisaks kohtub välisminister Paet New Yorgis Ameerika Juudi Komitee esindajatega. Ameerika Juudi Kongressi delegatsiooniga kohtus välisministeeriumi poliitikadirektor Clyde Kull esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles